uvesti red u rad javnih preduzeća

Vučić sa predstavnicima MMF-a: Dobri ekonomski pokazatelji Srbije

Srbija

4.4.2023 15:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vučić sa predstavnicima MMF-a: Dobri ekonomski pokazatelji Srbije Vučić sa predstavnicima MMF-a: Dobri ekonomski pokazatelji Srbije
Predstavnici Međunarodnog monetranog fonda (MMF) u utorak su u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakli da su fiskalni rezultati budžeta Srbije izuzetno dobri,... Vučić sa predstavnicima MMF-a: Dobri ekonomski pokazatelji Srbije

Predstavnici Međunarodnog monetranog fonda (MMF) u utorak su u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakli da su fiskalni rezultati budžeta Srbije izuzetno dobri, kao i da pokazatelji govore o stabilnom trendu ekonomskih kretanja, iako je procenjeno da su trenutne prognoze rasta u tekućoj godini nešto optimističnije od procene MMF-a. 

Vučić je sa delegacijom MMF-a koju je predvodio Donal Makgetigen (Donal McGettigan) razgovarao o napretku realizacije stendbaj aranžmana, restrukturiranju javnih preduzeća, merama fiskalne politike za smanjenje inflatornih pritisaka, kao i o projektovanom rastu Srbije u predstojećem periodu.

Srbija je, kako je rekao Vučić, već posle prvog kvartala ove godine na dobrom putu da ostvari predviđeni rast, budući da nastavlja sa politikom ulaganja u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija, te je izrazio očekivanje i da će se kontrolisani rast plata i penzija nastaviti i u 2023. godini, saopštila je pres služba Predsedništva, prenosi Beta.

On je poručio da će Vlada Srbije usvojiti plan investicija za energetski sektor sa definisanim prioritetima, troškovima i projektima koji se mogu realizovati tokom narednih dve do pet godina. Na taj način, kako  je ocenio, Srbija će ne samo stabilizovati domaće tržište energentima, već će doprineti rešavanju i dalje gorućeg pitanja enrgetske bezbednosti na nivou regiona.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno posvetiti posebnu pažnju funkcionisanju javnih preduzeća, pri čemu će se kontrola i sistem njihovog rada sprovoditi pod nadzorom MMF-a u saradnji sa nadležnim ministarstvima, navodi se u saopštenju.

Procenjeno je da će tokom drugog kvartala inflacija biti u padu, ali da se znatno osetniji pad očekuje tokom druge polovine godine, a predlog MMF-a je da se kroz mere fiskalne politike dodatno smanje inflatorni pritisci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...