Projekat čija se vrednost procenjuje na 1,4 do 1,9 milijardi evra

Vučić: Uskoro ugovor sa američkim UGTR-om o izgradnji solarnih parkova

Srbija

8.10.2024 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vučić: Uskoro ugovor sa američkim UGTR-om o izgradnji solarnih parkova Vučić: Uskoro ugovor sa američkim UGTR-om o izgradnji solarnih parkova
Srbija će narednih dana potpisati važan ugovor sa američkom firmom UGTR o izgradnji više od jednog gigavata instalirane snage solarnih parkova, sa balansirajućim kapacitetima... Vučić: Uskoro ugovor sa američkim UGTR-om o izgradnji solarnih parkova

Srbija će narednih dana potpisati važan ugovor sa američkom firmom UGTR o izgradnji više od jednog gigavata instalirane snage solarnih parkova, sa balansirajućim kapacitetima od 200 do 250 megavata, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prenela agencija Beta.

„To je za nas strašno važno, jer ne možete bez balansiranja energije da ubacite u mrežu, makar i proizvodili tu energiju“, rekao je Vučić novinarima u Hamburgu, gde učestvuje na Konferenciji o održivosti.

Dodao je ga brine što Srbija kasni u izgradnji takvih kapaciteta za proizvodnju zelene energije.

„Tri budžeta da imate nemoguće je sve to da ispunite“, kazao je Vučić, koji na konferenciji učestvuje na panelu „Pregovori o novoj alijansi – odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama“.

Kao što je Biznis.rs ranije pisao, Vlada Srbije je krajem oktobra prošle godine za strateškog partnera za realizaciju Projekta izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije odabrala zajedničku ponudu grupe ponuđača Hyundai Engineering Co.LTD, Hyundai Eng. America Inc. i UGT Renewables LLC.

Ta informacija objavljena je u Službenom glasniku 27. oktobra 2023. godine.

Radi se, inače, o projektu čija je procenjena vrednost tada iznosila 1,4 milijarde evra, a u okviru koga Elektroprivreda Srbije (EPS) traži strateškog partnera za uslugu izgradnje najmanje pet solarnih elektrana visokog kapaciteta, kao i baterijskog sistema za skladištenje kapaciteta najmanje 200 MW.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.