Srbija će do kraja godine od EU dobiti podršku od 165 miliona evra

Vučić: Uvoz struje u decembru očekivanih 90 do 100 miliona evra

Srbija

2.12.2022 13:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Vučić: Uvoz struje u decembru očekivanih 90 do 100 miliona evra Vučić: Uvoz struje u decembru očekivanih 90 do 100 miliona evra
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak u Beogradu da Srbija na uvoz električne energije troši između 42 miliona evra u novembru i... Vučić: Uvoz struje u decembru očekivanih 90 do 100 miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak u Beogradu da Srbija na uvoz električne energije troši između 42 miliona evra u novembru i očekivanih 90 do 100 miliona evra u decembru.

Vučić je posle razgovora sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheijem o energetskoj krizi, naveo da Srbija „po kombinovanim cenama“ na mesečnom nivou troši „ne manje od 200 miliona evra“ na uvoz gasa, prenosi Beta.

„Uvek smo iskazivali poštovanje prema svakoj vrsti podrške, posebno finansijske i pomoći u znanju od naših evropskih partnera. Nikad nisam krio zahvalnost države Srbije poreskim obveznicima članica Evropske unije. Srbija će do kraja godine dobiti podršku od 165 miliona evra, to je važna i velika stvar koju je EU na konkretan način završila u interesu Zapadnog Balkana“, kazao je Vučić.

On je naveo da je sa Varheijem razgovarao i o daljoj diverzifikaciji energetskih izvora za Srbiju, kao i o nastavku izgradnje brze pruge od Beograda do Niša, za koju je rekao da će uskoro biti vidljiva „velika pomeranja“.

„I tu je EU predvidela ogromnu podršku u grantovima i na tome smo im zahvalni“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim komesarom.

Vučić je dodao da je „dobro“ razumeo „prijateljske primedbe koje mu je Varheji uputio po pitanju usaglašavanja Srbije sa spoljnom politikom EU.

„Obavestio sam komesara da preko teritorije Srbije niko ne može da pravi zaobilaženje sankcija prema Rusiji. Mi se ne bavimo kriminalom niti zarađivanjem na bilo čijoj muci tokom rata“, kazao je Vučić.

On je naveo i da je sa Varheijem razgovarao i o vladavini prava, navodeći da Vlada Srbije radi na paketu različitih vrsta promena i usaglašavanja sa evopskim zakonodavstvom.

  • Dragana

    2.12.2022 #1 Author

    Bilo bi dobro da se ide ukorak sa vremenom

    Odgovori

  • Emilija

    2.12.2022 #2 Author

    Vucic sve resava ipak smo mi najjaci u regionu

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.12.2022 #3 Author

    Samo mi da imamo struju tokom. cele zime..

    Odgovori

  • NATI29

    3.12.2022 #4 Author

    Barem da se izdrzi dok je zima

    Odgovori

  • MAJALG

    6.12.2022 #5 Author

    Ovo je strasno, da smo od zemlje koja izvozi struju dosli do toga da uvozimo mesecno struje za 100.miliona eura i da niko za to ne odgovara, e to je najveci problem u celoj prici.

    Odgovori

  • MAŠA

    26.2.2023 #6 Author

    Ma nema zime za nas… 🙂

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...