Srbija upala u strukturne probleme

Vučić: Potrebne investicije u energetiku više od 30 milijardi evra u narednih 20 godina

InfrastrukturaSrbija

17.11.2022 12:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vučić: Potrebne investicije u energetiku više od 30 milijardi evra u narednih 20 godina Vučić: Potrebne investicije u energetiku više od 30 milijardi evra u narednih 20 godina
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da će Srbiji za ulaganja u energetski sektor prema predlogu norveških stručnjaka biti potrebno od 16-17... Vučić: Potrebne investicije u energetiku više od 30 milijardi evra u narednih 20 godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da će Srbiji za ulaganja u energetski sektor prema predlogu norveških stručnjaka biti potrebno od 16-17 milijardi evra do 32-33 milijarde evra za narednih 15-20 godina.

On je na regionalnoj konferenciji „Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu“ u organizaciji ambasada Norveške u Beogradu i Sarajevu, rekao da je Srbija upala u strukturne probleme.

„Nije reč samo o diverzifikaciji snabdevanja gasom i naftom, već o tome da postoji staromodni pristup, stare tehnologije u termoelektranama, a ničeg novog nema ni u hidropotencijalima. I dalje nismo u poziciji da povećamo procenat obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji“, rekao je Vučić, prenosi Beta.

Istakao je da to znači da će morati da se „sprovedu reforme i promene navike i zato je Srbija počela da moli Britance i Norvežane“.

„Norveški prijatelji su bili od velike pomoći i imaju kratkoročni, srednjoročni i dugoročni predlog za energetski sektor sa prioritetima. Moraćemo to da uradimo što pre, inače ćemo da se suočimo sa katastrofom. Moraćemo u energetski sektor da uložimo u narednih 10 do 20 godina od 16-17 milijardi evra do 32-33 milijarde evra“, rekao je Vučić.

Dodao je da nema važnijeg sektora od energetike, osim zdravstva i da u regionu između Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine treba da se bolje povežu prenosni sistemi, izgrade gasni interkonektori i povežu naftovodi.

Istakao je da će u ovim vremenima biti teško da se javne finansije drže pod kontrolom.

„Sa Međunarodnim monetarnim fondom smo pripremili budžet za 2023. godinu i predviđen je deficit od 3,3-3,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) što je relativno dobro, ali gotovo 45 odsto toga ide na rashode za snabdevanje energentima“, rekao je Vučić.

Dodao je da će se danas potrošiti 2,5 miliona evra za uvoz struje „što pokazuje da ‘krvarimo’ jer to nije sitniš nego veliki novac kada se izračuna na mesečnom nivou, a biće još gore tokom zime“.

„Moraćemo da promenimo strukturu energetskog sektora koji će dobiti više obnovljivih izvora, ali moraju da se unaprede i termo i hidropotencijali“, rekao je Vučić.

Naglasio je da cene energenata ubuduće neće moći da budu socijalna kategorija političarima kako bi laskali ljudima, a da se uništavaju srednja i mala preduzeća. 

 • Stojan

  17.11.2022 #1 Author

  Pa gde ste vi poslednjih 10 godina? Kako smo dospeli u ovakvu situaciju? Najstrašnija činjenica je što političari devastiraju ovu zemlju poslednjih 30 godina, pričaju prazne priče i na kraju nikom ništa, sve „puca preko leđa“ građana. I tako i treba, svaka zemlja ima vlast baš kakvu zaslužuje. Neverovatno, šta sve gutamo „sprovedu reforme i promene navike i zato je Srbija počela da moli Britance i Norvežane“. Stalno mi nekog nešto molimo i imamo neke „prijatelje“, koji nas šišaju bez makaza. A kao smo neki ekonomski tigar. Da nije tragično, bilo bi smešno.

  Odgovori

 • VERA

  20.11.2022 #2 Author

  Nije se ulagalo i sve se.potrosilo.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...