budžet će imati štedljivu i razvojnu komponentu

Mali: Očekujem da Vlada Srbije usvoji predlog budžeta za 2023. godinu

Srbija

17.11.2022 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Mali: Očekujem da Vlada Srbije usvoji predlog budžeta za 2023. godinu Mali: Očekujem da Vlada Srbije usvoji predlog budžeta za 2023. godinu
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da očekuje da u četvrtak na sednici Vlade Srbije bude usvojen predlog budžeta za 2023. godinu, koji bi... Mali: Očekujem da Vlada Srbije usvoji predlog budžeta za 2023. godinu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da očekuje da u četvrtak na sednici Vlade Srbije bude usvojen predlog budžeta za 2023. godinu, koji bi se zatim od petka našao u proceduri u Skupštini Srbije.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija istakao je da je predloženi budžet odgovoran i održiv, te da predstavlja nastavak politike uvažavanja potreba građana Srbije, navodi se u saopštenju.

Budžet će, naglasio je, imati i štedljivu i razvojnu komponentu, i zasnovan je na tri stuba: povećanju penzija, plata i minimalne zarade, nastavku politike izdvajanja visokog procenta budžeta za investicije i izdvajanjima i ulaganjima u energetski sektor.

On je naveo i da je budžetom predviđeno da rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) sledeće godine bude 2,5 procenta, kao i da će vrednost tako proizvedenog BDP biti između oko 68 milijardi evra.

Ministar je rekao da su pokazatelji ekonomskog rasta vidljivi i u tome što nam, bez obzira na teške ekonomske uslove, poreski prihodi rastu.

„Svi poreski prihodi rastu, počev od poreza na dobit gde su prihodi bolji od očekivanja. Porez na dohodak, takođe, raste. Mi smo u budžetu za 2023. projektovali rast ukupnih prihoda od 7,8 odsto“, kazao je Mali.
On je, govoreći o tri stuba na kojima će se zasnovati budžet, govorio o platama i penzijama, kao prvom stubu budžeta.

„Imamo novca za povećanje plata u javnom sektoru koje će iznositi 12,5 odsto, zatim i povećanje minimalne zarade od 14,3 odsto. Imaćemo prosečnu platu u Srbiji naredne godine između 720 i 730 evra, dok će penzije biti između 310 i 320 evra i potpuno smo u okviru plana programa „Srbija 2025“ kojim smo predvideli da prosečna zarada u Srbiji bude 1.000 evra, a penzija između 420 i 430 evra“, rekao je ministar, i precizirao da će se sa novim budžetom na penzije primeniti švajcarska formula plus.

Kasica prasica i dinari
Foto: Shutterstock

On je naveo i da je u budžetu za narednu godinu planirano povećanje penzija od 12,1 odsto, a da su penzije od 1. novembra ove godine već povećane za devet procenata.

„Dakle 20,8 odsto je ukupno povećanje penzija, procentualno najveće do sada i iznad nivoa inflacije“ , naglasio je.

On je naveo da se za jedan odsto smanjuje doprinos za PIO fond na teret poslodavca, što će dodatno rasteretiti privredu, a to je gubitak za budžet u iznosu od 45 milijardi dinara. Biće povećan i neoporezivi cenzus sa 19.300 dinara na 21.712 dinara.

Kada je reč o investicijama, potpredsednik vlade je podsetio da su one drugi stub predloženog budžeta i da predstavljaju značajnu promenu politike, jer se više ulaže nego ranije.

„Mi ne odustajemo ni od jedne investicije i dalje nam je visok procenat učešća investicija u BDP i iznosi oko 6,8 odsto.

Govoreći o trećem stubu budžeta, on je naglasio da je to energetika, i rekao da će u budžetu biti dovoljno novca za gas i struju i da građani ne treba da brinu kada je ta oblast u pitanju.

„Imamo dovoljno novca za struju. Poslednjih godinu dana deset puta je porasla cena struje i gasa. Kod nas nema toga, i dalje je teret toga na državi. Mi smo obezbedili novac da država preuzme teret krize na sebe kako bi, očekujući stabilizaciju tih cena na tržištu, kada bude bolje naše tržište, ekonomija i naši građani normalno funkcionisali“, naveo je i dodao da poslanici imaju oko 15 dana da ga analiziraju.

„Pored toga spremili smo još 15 zakona o poreskoj politici i izmene zakona o fiskalizaciji“, navodi se u saopštenju.

Mali je istakao da će država i u narednoj godini „opet preuzeti na sebe teret oko poskupljenja energenata“.

Do 5. decembra trebalo bi da počne rasprava pred poslanicima o budžetu za narednu godinu.

  • VERA

    20.11.2022 #1 Author

    Povecanje penzija a sve poskupelo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...