Mleko u septembru skuplje za 63,8 odsto

Građani umorni od visokih cena hrane, tek sada osećaju udar na kućni budžet

AgrobiznisSrbija

15.11.2022 17:34 Autor: Marija Jovanović 19

Građani umorni od visokih cena hrane, tek sada osećaju udar na kućni budžet Građani umorni od visokih cena hrane, tek sada osećaju udar na kućni budžet
Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u septembru 2022. godine porasle su za 21,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Posmatrano po... Građani umorni od visokih cena hrane, tek sada osećaju udar na kućni budžet

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u septembru 2022. godine porasle su za 21,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: žita (40,8 odsto), stoka i živina (32,6 odsto) i stočni proizvodi (57,2 odsto), pokazuje najnoviji izveštaj Republičkog zavoda za statistiku.

Kada se pogledaju pojedinačni proizvodi, u septembru je najviše poskupelo mleko – čak 63,8 odsto. Odmah zatim slede jaja, koja su zabeležila skok cene od 55 procenata, na trećem mestu je pšenica sa 46,7 odsto, a odmah iza nje krompir čija je cena u odnosu na septembar prethodne godine porasla za 41,7 odsto.

Promene koje se dešavaju na tržištu hrane nisu incidentne, već strukturalne prirode. One su evidentne u poslednje dve godine, a sve je eskaliralo rusko-ukrajinskim sukobom, ocenjuje u razgovoru za Biznis.rs agroekonomski analitičar Žarko Galetin.

“Jasno je da će ova situacija potrajati i teško da će se cene hrane vratiti na nivo pre pandemije ili rusko-ukrajinskog sukoba. Promenili su se akteri na svetskom tržištu hrane, pre svega bazičnih poljoprivrednih proizvoda – žitarica i uljarica. U potpunosti se promenila struktura izvoznika i percepcija tražnje. Naravno, uvozno zavisni kupci su požurili na tržište i prave veliki pritisak da bi obezbedili svoje zalihe. Dakle, kompletna slika tržišta se u velikoj meri izmenila i tek ćemo videti koliko će duboke i dugoročne promene proizvesti na tržištu hrane”, smatra naš sagovornik.

Foto: Pexels.com

Galetin kaže da više ni ponuda ni tražnja nisu toliko dominantne u svetlu projekcije cena. Psihologija tržišta je promenjena, a na to je uticala pandemija, zatvaranje granica, ali i jednostrane mere pojedinačnih zemalja kao što su zabrana izvoza, ograničenja i slično.

“Ako se pogleda svetski FAO indeks hrane, evidentno je da je on dostigao svoj maksimum u martu. U poslednjih šest meseci on pada, pa je sa 158 došao na nekih 136-137 indeksnih poena. Međutim, u strukturi ovog indeksa su primarni proizvodi i ukupno ih je pet – žitarice, uljarice, meso, mleko i šećer. Tih pet grupa proizvoda imaju svoju ponder snagu u strukturi ukupnog jedinstvenog agregatnog pokazatelja“, napominje on i dodaje da smo u proleće imali cenovne pikove žitarica i uljarica.

Prerađivački sektor nije odreagovao odmah, niti je u tom trenutku podigao cene jer su imali svoje zalihe, ali se efekat sada vidi na rafovima prodavnica. I na tržištu se upravo sada osećaju posledice, i to ne samo u rastu cena, već i sa nestašicama, neredovnim snabdevanjem i slično. Građani su već izmoreni od visokih cena, sada osećaju njihov efekat i udar na kućni budžet jer to traje mesecima„, napominje on.

Kada je reč o cenama proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u septembru 2022. godine u odnosu na avgust, izveštaj Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da su u proseku povećane za 1,3 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupi stočni proizvodi (9,4 odsto).

Cene u periodu januar-septembar 2022. godine u odnosu na isti period 2021. godine u proseku su povećane za 25,4 odsto. Ovde je najveće poskupljenje zabeleženo u grupama: žita (36,8 odsto), stoka i živina (26,7 odsto) i stočni proizvodi (25,4 odsto).

Dokle će rasti cene hrane?

Na pitanje kakve su prognoze i dokle bi cene mogle da rastu, naš sagovornik kaže da je tržište postalo toliko plahovito i nestabilno da je bilo kakve projekcije vrlo teško dati. Ipak, on ocenjuje da je rast cena realan i da su mere države poput zamrzavanja cena imale efekta.

“Pokušaj države da obuzda cene njihovim ograničenjem u prvi mah su imale psihološki i finansijski efekat na stanovništvo. Sada vidimo da taj mehanizam polako popušta. Mleko je pušteno na režim slobodnog formiranja i svi polako dolazimo do situacije da su cene proizvoda koje gledamo na rafovima prodavnica praktično formirane na bazi kalkulativne cene proizvodnje. Mislim da će takva situacija potrajati, ali da cene više neće tako skokovito rasti, kao u proteklih godinu dana“, zaključuje agroekonomski analitičar Žarko Galetin.

 • BIJUTI27

  15.11.2022 #1 Author

  Sve je poskupelo 150 %

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  15.11.2022 #2 Author

  Građani su na izmaku snaga u svakom pogledu. Cene su izmakle kontroli. Kako utiče rat u Ukrajini na cenu recimo krompira koji je zasađen pre rata

  Odgovori

  • Moon

   20.11.2022 #3 Author

   I pritom raste u Srbiji ne u Ukrajini

   Odgovori

 • Jovana24

  15.11.2022 #4 Author

  Da, i onda kazu inflacija 12 posto… a cene preko 80 posto porasle

  Odgovori

 • IVAN

  15.11.2022 #5 Author

  Gradjani su umorni od svega,,a i gladni sto rece jedan poslanik.

  Odgovori

 • GOCA BG

  15.11.2022 #6 Author

  Nismo umorni,nego ocajni.Cene su nenormalno visoke za nas standard…

  Odgovori

 • JANA

  15.11.2022 #7 Author

  Sve je poskupelo ,ali brasno kada sam videla 250din sokirala sam se

  Odgovori

 • NATI29

  16.11.2022 #8 Author

  Osetilo se mnogo ranije cim je poskupelo gorivo

  Odgovori

 • Mike

  16.11.2022 #9 Author

  Pa nisu umorni. Sede kod kuće, gledaju dokumentarne emisije na Pinku, Hepiju, edukuju se …

  Odgovori

 • DUSICA

  16.11.2022 #10 Author

  Ovo je prevrsilo svaku meru treba narod da izadje na ulicu mozda ce tako neko iz vlasti da uradi nesto po tom pitanju da se ja pitam ogranicio bi cene skoro svih proizvoda a posto vecina tih proizvodjaca hrane je dobilo gomilu subvencija od drzave ko ne isporuci svoj deo i napravi lazne nestasice sve bi im oduzeo ratno stanje ratna pravila

  Odgovori

 • goca87

  16.11.2022 #11 Author

  Ovo je početak osećaja „udara“ na budžet.. na žalost

  Odgovori

 • Anna

  16.11.2022 #12 Author

  Narod je gladan i očajan, umoran od loših političkih izbora i što je najgore kao da smo digli ruke od svega. Puštamo da nas gaze i ugnjetavaju, da nam pričaju bajke kako je hrana u Srbiji najeftinija u Evropi, kako treba da budemo zahvalni što su cene skočile SAMO 50-60%

  Odgovori

 • Dunja5

  16.11.2022 #13 Author

  Ljudi su umorni i ocajni, i svako se snalazi kako zna i ume, ovo je najveca propast za ljude sa najnižim primanjima.

  Odgovori

 • IVAN

  16.11.2022 #14 Author

  Dokle vise ? Osecamo udar vec duze vreme.

  Odgovori

 • TATJANA

  17.11.2022 #15 Author

  sve je više manje veštački izazvano

  Odgovori

 • N.N.

  17.11.2022 #16 Author

  Narod je ocajan, cene divljaju iz dana u dan.

  Odgovori

 • Dea

  19.11.2022 #17 Author

  Nesto je poskupelo jer mora,ali vecina nema tolikog razloga za poskupljenje,vec se vode onim svi su poskupeli pa cu i ja…

  Odgovori

 • Gaga45

  20.11.2022 #18 Author

  Sve dok nema zrtava koje su umrle od gladi nek dizu cene

  Odgovori

 • BIJUTI27

  18.11.2023 #19 Author

  Pogledaj dom svoj anđele – što bi zapoJao naš Bora Čorba

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...