Švedski group.one ušao na tržište kroz akviziciju

Webglobe prodao biznis u regionu, promena na hosting tržištu Srbije

BiznisSrbija

27.5.2024 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Webglobe prodao biznis u regionu, promena na hosting tržištu Srbije Webglobe prodao biznis u regionu, promena na hosting tržištu Srbije
Vodeći evropski web hosting provajder sa sedištem u Švedskoj, group.one, širi se na centralnu i istočnu Evropu potpisivanjem ugovora o preuzimanju slovačke kompanije Webglobe,... Webglobe prodao biznis u regionu, promena na hosting tržištu Srbije

Vodeći evropski web hosting provajder sa sedištem u Švedskoj, group.one, širi se na centralnu i istočnu Evropu potpisivanjem ugovora o preuzimanju slovačke kompanije Webglobe, nakon što su Igor Strečko i većinski vlasnik, firma Sandberg Capital, prodali 100 odsto udela u ovoj kompaniji koja posluje i u Srbiji kao Webglobe doo Niš, objavio je Blic.

Na sajtu Webglobea navodi se da je group.one jedna od najpoznatijih kompanija koje nude cloud i hosting usluge u Evropi, od 2022. godine podržana od strane britanskog privatnog fonda Cinven vrednog više milijardi dolara i jednog od najvećih penzijskih fondova na svetu, Ontario Teachers’ Pension Plan.

Danijel HAgemajer (Daniel Hagemeier), izvršni direktor group.one, prokomentarisao je da je region centralne i istočne Evrope „živahan prostor koji nudi ogroman potencijal za pružanje digitalnih rešenja malim preduzećima“.

„Ova strateška akvizicija je savršeno u skladu sa našim ambicijama rasta. Sa jakom pozicijom Webglobe-a u regionu i talentovanim timom, uvereni smo u našu sposobnost da ubrzamo rast i inovacije u ovom dinamičnom regionu“, rekao je Hagemajer.

Webglobe su 1999. godine osnovali Igor Strečko i Juraj Hantak i kompanija je od tada postepeno rasla zahvaljujući desetinama akvizicija, a danas upravlja sa skoro 300.000 registrovanih domena 100.000 klijenata i registruje oko 10% nacionalnih domena u Slovačkoj, Češkoj i Srbiji.

Savetnici u transakciji na strani prodavca bili su investiciona banka Raimond James, advokatske firme Barger Preko (Slovačka); Kocian, Šolc, Balaštik (Češka), Moravčević, Vojnović i partneri (Srbija) i finansijski savetnik BDO.

Sandberg Capital je, inače, 2022. godine investirao 20 miliona evra u srpsku softversku kompaniju Quantox Technology.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.