Rok za prijavu ističe 17. juna

Nacionalna platforma za razvoj AI „pojačava“ superkompjuter – posao vredan 550 miliona dinara

SrbijaU fokusu

20.5.2024 16:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nacionalna platforma za razvoj AI „pojačava“ superkompjuter – posao vredan 550 miliona dinara Nacionalna platforma za razvoj AI „pojačava“ superkompjuter – posao vredan 550 miliona dinara
Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je poziv za javnu nabavku rešenja za proširenje Nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije, a procenjena... Nacionalna platforma za razvoj AI „pojačava“ superkompjuter – posao vredan 550 miliona dinara

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je poziv za javnu nabavku rešenja za proširenje Nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije, a procenjena vrednost posla iznosi 550 miliona dinara.

Predmet nabavke je proširenje postojeće Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju, zasnovanu na računarskoj infrastrukturi visokih performansi, a rok za dostavljanje ponuda ističe 17. juna.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, proširenje Nacionalne VI platforme biće ponuđeno krajnjim korisnicima – univerzitetima, institutima, fakultetima, startap kompanijama i drugim institucijama u cilju razvoja istraživačkog rada, kreiranja inovativnih rešenja baziranih na veštačkoj inteligenciji.

Od odabranog dobavljača očekuje se isporuka sveobuhvatnog računarskog sistema visokih performansi, odnosno kompleksa računarskih, skladišnih, mrežnih i drugih sistema i softverskih rešenja, uključujući implementaciju i integraciju u Data centar u Kragujevcu, kao i obuka, garancija, podrška i druge usluge.

U javnom pozivu između ostalog se ističe da predloženo rešenje proširenja Nacionalne VI platforme mora biti u potpunosti kompatibilno sa postojećom platformom i da mora da koristi softvere koji se koriste na postojećem sistemu, poput Data science platforme (FastMachineLearningEngine) i menadžment softvera za administriranje klastera (Bright Cluster manager).

„Dobavljač je dužan da isporuči dobra u skladu sa Tehničkom specifikacijom, odnosno da implementira potpuno funkcionalno rešenje proširenja Nacionalne AI platforme u roku od maksimalno 270 dana od dana zaključenja ugovora“, navedno je u javnom pozivu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.