Nova tržišta dobro rešenje za domaće viškove

Za dva meseca u Indiju izvezeno 1.500 tona jabuka

BiznisSrbija

9.11.2023 08:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Za dva meseca u Indiju izvezeno 1.500 tona jabuka Za dva meseca u Indiju izvezeno 1.500 tona jabuka
Domaći proizvođači jabuka mogu biti zadovoljni kako je krenula izvozna godina ovog voća jer na nova tržišta isporučuju sve veće količine. Samo u avgustu... Za dva meseca u Indiju izvezeno 1.500 tona jabuka

Domaći proizvođači jabuka mogu biti zadovoljni kako je krenula izvozna godina ovog voća jer na nova tržišta isporučuju sve veće količine.

Samo u avgustu i septembru, u Indiju je izvezeno 1.500 tona jabuka, a izvoz jabuka na Bliski istok sedam puta je veći u odnosu na to koliko je u agvustu i septembru prodato jabuka u Rusku Federaciju, gde je voćarima godinama bilo najveće izvozno tržište, piše Dnevnik, prenosi eKapija.

Još kada se otvori tržište Kine voćari ne bi trebalo da strepe gde će voće prodati, jer je dovoljno da tamo prodamo samo deo naših jabuka.

„U avgustu i septembru u Rusku Federaciju smo izvezli 1.100 tona jabuka, a u Indiju 1.500 tona. Кada smo u Indiju počeli da izvozimo naše jabuke u sezoni 2020-2021. godine prodali smo svega 750 tona. Sada smo u ovoj sezoni za samo dva meseca prodali duplo više jabuka. Pronalazak novih tržišta pokazalo se kao dobro rešenje da se oslobodimo domaćih viškova, jer na rusko tržište ne možemo više da plasiramo količine koje smo ranijih godina mogli pošto Rusi imaju sopstvene plantaže“, kazao je predsednik Asocijacije Serbia Does Apples Gojko Zagorac za Dnevnik.

Zagorac je podsetio da naša zemlja godišnje uvek ima, uz mala odstupanja, oko 500.000 tona jabuka i da se od te količine, u inostranstvo proda od 180.000 do 200.000 tona. Ove sezone, naveo je Zagorac, i cena jabuka naveliko je na inotržištu bolja nego što je bila u protekle dve godine.

Izvoz jabuka za Kinu, smatra Gojko Zagorac, mogao bi da počne sredinom 2024. godine jer do tada treba da se obave administrativni poslovi. Kina je najveći proizvođač jabuka na svetu, gde se godišnje ubere oko 45 miliona tona jabuka i isto toliko i potroši.

Foto: Pixabay.com

„Naša zemlja je ratifikovala Sporazum o slobodnoj trgovini s Кinom i sada treba to da uradi i kineska strana. Kada se ratifikuje sporazum sa obe strane, treba da prođe 90 dana, kako bi bio primenjiv u praksi. Takođe, treba da se vidi kojoj grupi sporauzma jabuke pripadaju, da li odmah mogu ići bez carine ka kineskim potrošačima ili će ukidanje carina biti postepeno. Na kineskom tržištu se uglavnom traže obojene sorte jabuka: fudži, koja je najzastupljenija, zatim gala, crveni delišes i druge. Kina je u 2022. godini ukupno uvezla 100.000 tona jabuka, što je za 27.000 tona više nego u 2021 godinu“, naveo je Zagorac.

Zagorac ističe da je voćarima pristup kineskom tržištu izuzetno komlikovan.

„U 2022. godini je samo sedam zemalja izvozilo jabuke u Kinu, a samo ih je pet prodavalo u velikim količinama. Najveći izvoznici jabuka u Kinu su Novi Zeland i Južnoafrička Republika. Pored ove dve zemlje, jabuke u Kinu prodaju još i SAD, Francuska, Australija i Poljska“, naveo je Zagorac.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...