Odabirom određenih sorti mogu se umanjiti štetne posledice

Kako topla jesen utiče na rod voća u Srbiji?

AgrobiznisPoslovanjeSrbija

27.10.2023 15:58 Autor: Ljiljana Begović 15

Kako topla jesen utiče na rod voća u Srbiji? Kako topla jesen utiče na rod voća u Srbiji?
Veoma toplo vreme u oktobru iniciralo je cvetanje pojedinih voćnih vrsta. Pupoljci su krenuli kod trešnje, nekih sorti šljiva, kruške… Međutim, to što je... Kako topla jesen utiče na rod voća u Srbiji?

Veoma toplo vreme u oktobru iniciralo je cvetanje pojedinih voćnih vrsta. Pupoljci su krenuli kod trešnje, nekih sorti šljiva, kruške…

Međutim, to što je neobično toplo vreme za ovo doba godine, prema rečima stručnjaka, neće negativno uticati na rod u narednoj godini.

Agroanalitičar Branisalv Gulan kaže da ovakve vremenske prilike – jako topli dani sa temperaturom do čak 27 stepeni, utiču na voćne vrste i, naravno, uz prisustvo vlage u zemlji počinje cvetanje.

Treba napomenuti da to nije pojava koja će negativno uticati na voće. Ti pupoljci, odnosno cvetovi, stradaće sa niskim temperaturama, a tokom rezidbe ti delovi grana i grančica se uklanjaju, tako da nikakvih negativnih posledica neće imati u narednoj godini. Nije neuobičajeno da u oktobru budu visoke dnevne temperature, kao što je ovaj put. Unazad deset godina postoji ta pojava koja dovodi do cvetanja voća kad mu vreme nije”, naglašava Gulan.

On ocenjuje i da kod jabuka, čija je berba u toku, neće biti negativnih posledica usled visokih dnevnih temperatura, osim kod sorte greni smit.

Drvo jabuke
Foto: Velibor Gajović

“To je čuvena, zelena jabuka. Kod nje plodovi moraju biti samo zelene boje, dok u ovakvim uslovima, sa visokim temperaturama dolazi do pojave sunca kada se javlja crvenilo ili žutilo na plodovima, tako da to umanjuje njihovu vrednost i automatski plodovi prelaze u drugu klasu”, ističe naš sagovornik.

Rod jabuke je umanjen ove godine u poređenju sa rekordnim, prvenstveno zbog agroekoloških uslova, poznih prolećnih mrazeva, ali je prinos bolji u poređenju sa koštunjavim voćnim vrstama.

“Čak i ako je rod smanjen, s druge strane je plod jabuke odličnog kvaliteta. S obzirom na to da je berba jabuke još uvek u toku, ne može se u ovom trenutku tačno reći koliko će rod ovog voća biti manji”, kaže agroanalitičar.

Inače, visoke temperature poslednjih godina, naročito tokom proleća i leta, loše utiču na veliki broj voćnih sorti. Posebno je smanjen rod šljiva.

“Zbog velikih suša na plodovima i listovima voće stvaraju se ožegotine. Protiv suše se može boriti i izborom sorti voća, jer primera radi, Abate fetel kruška je manje otporna od Konferans sorte, koja bolјe podnosi visoke temperature. Zbog prilagođavanja klimatskim promenama neophodno je prilikom podizanja zasada postaviti protivgradne mreže, koje štite ne samo od grada, već i od ožegotina”, objašnjava Gulan.

 • SUNCE

  27.10.2023 #1 Author

  Dobro je da toplo vreme u oktobru neće lose uticati na rod jabuka.

  Odgovori

 • Dux011

  27.10.2023 #2 Author

  Dobro je za jabuke.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  27.10.2023 #4 Author

  Ovo vreme ce uvek pogodovati nekim vockama,a nekima ne…

  Odgovori

 • Sindi

  27.10.2023 #5 Author

  Na mene utice isto kao i na jabuke 👌🏻🍏

  Odgovori

 • DASHA

  27.10.2023 #6 Author

  Samo nek topli dani potraju.

  Odgovori

 • DOBRILA

  27.10.2023 #7 Author

  I to ima svojih prednosti i mana.

  Odgovori

 • PAVLE-2005

  28.10.2023 #8 Author

  Nadamo se da sledeće godine bude bolje

  Odgovori

 • mile

  29.10.2023 #9 Author

  Sigurno da dobro utice

  Odgovori

 • ŽIZI

  29.10.2023 #10 Author

  Ne znam kako utiče na voće, ali na mene ne baš dobro 😁

  Odgovori

 • DUCA

  29.10.2023 #11 Author

  Na voćke toplo vreme sigurno ne utiče dobro, ali što se mene tiče neka potraje još…

  Odgovori

 • Boba321

  29.10.2023 #12 Author

  Ovo je super,jagode su dva puta rodile zbog toplote

  Odgovori

 • GAGA

  29.10.2023 #13 Author

  Ma samo nek ovako potraje

  Odgovori

 • GAGA

  29.10.2023 #14 Author

  Prelepa jesen ove godine

  Odgovori

 • gagica

  29.10.2023 #15 Author

  Menja se klima pa se mora ici u korak

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...