na kojima rade isključivo članovi jedne porodice

Više od 90 odsto farmi u EU su porodična gazdinstva

AgrobiznisBiznisEU

25.10.2023 14:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Više od 90 odsto farmi u EU su porodična gazdinstva Više od 90 odsto farmi u EU su porodična gazdinstva
U Evropskoj uniji je 2020. godine bio ukupno 9,1 milion poljoprivrednih farmi, od kojih ogromna većina, više od 90 odsto može da se svrsta... Više od 90 odsto farmi u EU su porodična gazdinstva

U Evropskoj uniji je 2020. godine bio ukupno 9,1 milion poljoprivrednih farmi, od kojih ogromna većina, više od 90 odsto može da se svrsta u kategoriju porodičnih gazdinstava.

Reč je o poljoprivrednim gazdinstvima kojima upravlja i na kojima rade isključivo članovi jedne porodice, ili na kojima više od 50 odsto svih poslova obavljaju članovi jedne porodice, a takvih farmi je u EU 93 odsto, prenosi Beta.  

Takva porodična gazdinstva posedovala su 2020. godine i večinu korisnog poljoprivrednog zemljišta, odnosno 61 odsto od ukupno 157,4 miliona hektara poljoprivredne zemlje u EU, objavila je evropska statistička agencija Eurostat.

Međutim, bez obzira na to, iako ih je procentualno manje, svega sedam odsto, ne-porodična gazdinstva su imala srazmerno daleko veći udeo u površini poljoprivrednog zemljišta, oko 39 odsto, u broju zaposlenih radnika (oko 22 odsto), po broju korisnih životinja (oko 45 odsto) i po ukupnoj proizvodnji (oko 44 odsto).

Porodične farme u gotovo svim zemljama EU čine najmanje 80 odsto poljoprivrednih i stočarskih gazdinstava. Izuzetak su Estonija sa 65 odsto i Francuska sa 58 odsto.

Sa druge strane tri zemlje sa najvećim udelom porodičnih poljoprivrednih imanja su Grčka, Rumunija i Poljska, sa više od 99 odsto.

  • SHALIMAR

    25.10.2023 #1 Author

    Kada je porodica ukljucena,mora da se dobro i kvalitetno radi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...