U kontrolu će se uključiti i agencija zaštite životne sredine

Odjava afričke kuge svinja u 10 opština, bolest se pojavila i na velikoj farmi

AgrobiznisBiznisSrbija

22.8.2023 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Odjava afričke kuge svinja u 10 opština, bolest se pojavila i na velikoj farmi Odjava afričke kuge svinja u 10 opština, bolest se pojavila i na velikoj farmi
Na sednici Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS) u ponedeljak rečeno je da su stečeni uslovi da... Odjava afričke kuge svinja u 10 opština, bolest se pojavila i na velikoj farmi

Na sednici Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS) u ponedeljak rečeno je da su stečeni uslovi da se bolest tokom ove nedelje odjavi na području 10 opština u 28 žarišta.

Posle sednice saopšteno je da je prema poslednjem izveštaju iznetom na sednici Štaba, potvrđeno prisustvo AKS na velikoj farmi.

„Zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih službi na terenu preduzete su sve mere. Od ukupno 20.000 svinja na farmi, u svim objektima i sobama u kojima je utvrđen virus hitno je eutanazirano 796 grla, a uginule su 302 svinje“, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Istakli su da su biosigurnosne mere na toj farmi na visokom stepenu, a unutrašnja organizacija poslova i radne snage je odvojena za svaki objekat pojedinačno čime se smanjuje mogućnost prenošenja virusa unutar farme.

Na sednici, kojoj su pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prisustvovali i predstavnici struke, policije, vojske i svih drugih relevantnih institucija, izneti su najnoviji podaci prema kojima je do sada ukupno na 1.860 gazdinstava na teritoriji 45 opština, u 14 upravnih okruga potvrđeno 2.236 slučaja AKS kod domaćih svinja, od čega je 2.181 uginulih svinja.

U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 30.045 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

Na sednici štaba doneto je i nekoliko zaključaka o daljim koracima kada je reč o borbi protiv AKS, a među njima je i da se u narednom periodu uključi i inspekcija zaštite životne sredine, koja bi dodatno kontrolisala ispuste iz velikih klanica, priobalje reka i deponije.

Razmotriće se, kako je navedeno u saopštenju, i stav struke o depopulaciji domaćih svinja na gazdinstvima sa niskim biosigurnosnim merama

Zaključeno je i da Naučni institut za veterinarstvo Srbije dostavi konkretne podatke o slučajevima zloupotrebe i kršenja propisa od strane veterinarskih službi, da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dostavi podatke o licima koja će biti u regionalnim i lokalnim kriznim centrima, kao i spisak svih manifestacija koje će biti održane u narednom periodu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...