Savet Vlade Srbije za BDP

Za očuvanje privrednog rasta neophodna dalja ulaganja u infrastrukturu

Srbija

24.1.2023 17:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Za očuvanje privrednog rasta neophodna dalja ulaganja u infrastrukturu Za očuvanje privrednog rasta neophodna dalja ulaganja u infrastrukturu
Za očuvanje održivog privrednog rasta u Srbiji neophodna su dalja ulaganja u kapitalne projekte u oblasti putne i železničke infrastrukture, ali i efikasne realizacije i... Za očuvanje privrednog rasta neophodna dalja ulaganja u infrastrukturu

Za očuvanje održivog privrednog rasta u Srbiji neophodna su dalja ulaganja u kapitalne projekte u oblasti putne i železničke infrastrukture, ali i efikasne realizacije i izvršenja budžeta u oblasti zdravstva, energetike, zaštite životne sredine, sportske i komunalne infrastrukture, ocenjeno je utorak na sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Sednici Saveta kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je saopštila Vlada Srbije, imajući u vidu nepovoljne pokazatelje aktuelne energetske i ekonomske situacije u svetu, na sednici su analizirana domaća i globalna kretanja sa projekcijama privrednog rasta za tekuću godinu i mogućnostima za održanje finansijske stabilnosti zemlje, prenosi Beta.

Rečeno je da su u oblastima turizma, informacionih tehnologija i usluga ostvareni dobri rezultati, a da su mere preduzete u privlačenju direktnih stranih investicija u prethodnoj godini bile značajan pokretač domaće privrede i dodatni podsticaj za otvaranje novih radnih mesta.

Ocenjeno je da je uslužni sektor u prethodnoj godini imao ulogu dominantnog nosioca privrednog rasta.

Кada je u pitanju poljoprivreda, ukazano je na značaj ulaganja u dodatne mere zaštite od prirodnih nepogoda, pre svega radarske sisteme za protivgradnu odbranu, sisteme za navodnjavanje, elektrifikaciju polja.

„Poseban akcenat stavljen je na dodatne podsticaje stočarstvu, koje u poslednjim godinama beleži trend opadanja. Resorno ministarstvo će raditi i na revidiranju kriterijuma za učešće u IPARD programu kako bi veći broj registrovanih gazdinstava mogao da aplicira za ova evropska sredstva za poljoprivredu“, navodi se u saopštenju.

Jedna od mera koju će Savet za BDP pratiti tokom godine je i brzina izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola, kako bi se oslobodio pun potencijal privatnih investicija u Srbiji.

Zaključeno je da je dalje podsticanje dualnog obrazovanja izuzetno važno, s obzirom na potrebe domaćeg tržišta i činjenicu da oni koji su obrazovani po ovom sistemu lakše dolaze do posla i bolje plaćenih radnih mesta.

 • Ika

  24.1.2023 #1 Author

  nikad dosta ulaganja u puteve, to nam je katastrofa sto se bg/a tice

  Odgovori

 • GOCA BG

  24.1.2023 #2 Author

  Koliko se dugo godina vrlo malo ulagalo,sada tek treba ulagati i obnavljati puno toga u nasoj zemlji…

  Odgovori

 • Milisavka

  30.1.2023 #3 Author

  Od svega što se radi, ulaganja u infrastrukturu na svim nivoima je dugoročno najisplativija i najbolja stvar koja nam se dešava u ovome svemu. Prosto, ti putevi ostaju ovde.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.