Mađarska uvela različite cene goriva za domaće i strane vozače

Zaštita tržišta i potrošača ili diskriminacija kroz mere ekonomske politike?

BiznisEUPoslovanjeSrbija

31.5.2022 16:01 Autor: Stanislav Stanišić 11

Zaštita tržišta i potrošača ili diskriminacija kroz mere ekonomske politike? Zaštita tržišta i potrošača ili diskriminacija kroz mere ekonomske politike?
Odluka da vozači automobila sa stranim registarskim tablicama neće više moći da sipaju gorivo u Mađarskoj po ograničenim, povoljnijim cenama koje je vlada ove... Zaštita tržišta i potrošača ili diskriminacija kroz mere ekonomske politike?

Odluka da vozači automobila sa stranim registarskim tablicama neće više moći da sipaju gorivo u Mađarskoj po ograničenim, povoljnijim cenama koje je vlada ove zemlje ranije utvrdila na nivou od 480 forinti po litru (1,21 evro), posebno nakon što je napravljen izuzetak da ovoj zabrani ne podležu vlasnici vozila sa srpskim i slovenačkim tablicama, izazvala je mnoge reakcije, a najburnija je stigla iz susedne Austrije.

Naime, Austrija je upozorila Mađarsku da će zbog ove odluke podneti tužbu jer to smatra kršenjem principa o jednakom tretmanu svih građana Evropske unije.

Kako se objašnjava, ovo izuzeće za Srbiju i Sloveniju je učinjeno jer je u tim zemljama takođe na snazi odluka vlasti o ograničenju cena goriva koje važe i za mađarske vozače, a ne samo za domaće.

„Ovo su potezi koji dolaze na krilima odluke Orbanove vlade o uvođenju vanrednog stanja. Jednostavno nisu videli razlog da zadovoljstvo kupovine po povlašćenim cenama pružaju strancima, a verovatno im nisu neograničene količine nafte na koju mogu da računaju. Očigledno je da su se odlučili na zaštitu tržišta i domaćih potrošača razmišljajući o svim aspektima energetske krize, ne želeći da reakciju ostave za trenutak kada bi ona bila iznuđena“, kaže u razgovoru za Biznis.rs ekonomista Aleksandar Stevanović.

Reagovala je i Slovačka čiji su građani često dolazili u pogranična mesta da na mađarskim pumpama sipaju gorivo.

„Potez nije u duhu Evropske unije, ali s druge strane Mađarska jeste zbog neposredne ratne opasnosti proglasila vanredno stanje koje otvara mogućnost vladama da koriste neke druge mere koje ne mogu u normalnim situacijama“, objašnjava Stevanović.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Kako prenose mađarski mediji, vozači sa stranim registracijama koji putuju u Mađarsku ili su u tranzitu preko te zemlje sada će litar benzina plaćati 661 forintu (1,67 evra), a litar dizela 679 forinti (1,72 evra). Vlada u Budimpešti se na ovaj potez odlučila kao odgovor na ‘petrol turizam’ i uočeni rast aktivnosti preprodavaca koji su masovno kupovali gorivo u Mađarskoj, a zatim ga preprodavali kod kuće.

„Države pritisnute krizom kojoj se ne vidi kraj koriste dostupne mere ekonomske politike za zaštitu pre svega budžeta građana i ravnomernog snabdevanja“, ističe naš sagovornik.

On dodaje da bi iz tog razloga bilo potrebno da nadležni organi Srbije razmotre način zaštite proizvoda u pograničnim delovima naše zemlje, gde se deficitarne namirnice prodaju više nego ranije.

„Logično je da građani susednih zemalja kupuju po povoljnijim cenama namirnice u Srbiji. Naše mere mogu da imaju smisla samo ako smo u stanju da kontrolišemo svoje granice i neformalni izvoz tih roba“, objašnjava Stevanović.

Naš sagovornik predlaže da obratimo pažnju na poteze Mađarske jer bismo mogli dosta da naučimo. Za početak je dovoljno da naši carinici prilikom izlaska iz zemlje postave pitanje – ‘imate li šećera, brašna, ulja’?.

„Bez kontrole granice i adekvatnih mera ograničavanja koliko stranci mogu da iznesu osnovnih životnih namirnica iz Srbije može doći do nestašica u pograničnim delovima. Dobrom kontrolom izbegle bi se nestašice i nešto proizvoda bi ostalo za izvoz iz čije dobiti bi trebalo da se finansiraju trgovci i neposredni proizvođači“, zaključuje Stevanović.

  • SUNCOKRET

    31.5.2022 #1 Author

    Neke osnovne stvari bi trebalo da znaju i naši carinici ali i drzava. Logična je Orbanova odluka jer želi da spreči preprodaju benzina.

    Odgovori

  • JANA

    31.5.2022 #2 Author

    Nece toga biti ,to su bili samo pokusaji

    Odgovori

  • SNEZANA

    31.5.2022 #3 Author

    Obavezno zastiti potrosace

    Odgovori

    • DANIJELA

      31.5.2022 #4 Author

      Pa potrosaci ne znaju svoja prava zato vo cesto dolazi do zloupotrebe istih od strane poslodavaca.

      Odgovori

  • STRELAC

    31.5.2022 #5 Author

    U ovim teskim okolnostima sve je izgleda legitimno i ispravno.A zbog ovoga ce dobiti poene kod svojih glasaca,bas ga briga sta ce da kaze EU,on vodi svoji politiku.

    Odgovori

  • Milovan94

    31.5.2022 #6 Author

    Ne znam koliko je to legitimno što rade. Ali očigledno da im se može

    Odgovori

  • kaćica

    31.5.2022 #7 Author

    Kako god da bude,narod ispasta.

    Odgovori

  • GOCA BG

    31.5.2022 #8 Author

    Orbanova odluka je jasna…

    Odgovori

  • BRANA19

    1.6.2022 #9 Author

    Treba zastititi potrosace , tu se Slažem…

    Odgovori

  • VERA

    1.6.2022 #10 Author

    Dobra odluka svakako.

    Odgovori

  • MARKO7

    2.6.2022 #11 Author

    Pa videćemo koliko će se ovo isplatiti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...