Istraživanje „Oceni put do posla“

Zašto domaće kompanije gube kandidate?

AnalizaSrbijaU fokusu

20.12.2023 10:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zašto domaće kompanije gube kandidate? Zašto domaće kompanije gube kandidate?
Portal Poslovi Infostud sproveo je istraživanje pod nazivom „Oceni put do posla“ koje je imalo za cilj dobijanje ocena kandidata u vezi sa procesom... Zašto domaće kompanije gube kandidate?

Portal Poslovi Infostud sproveo je istraživanje pod nazivom „Oceni put do posla“ koje je imalo za cilj dobijanje ocena kandidata u vezi sa procesom selekcije i regrutacije na oglasima na kojima su aplicirali tokom protekle godine.

Kandidati su ocenjivali ključne aspekte, uključujući zakazivanje intervjua, kvalitet informacija o radnom mestu, brzinu završetka selekcije, kao i obaveštenje o ishodu konkursa.

Ukupno 20.303 kandidata je iznelo svoje mišljenje u vezi sa 26.856 konkursa koje su objavili 7.727 poslodavaca pojedinačno.

Istaknuti trend je dugogodišnje negodovanje zbog nedostatka povratnih informacija o ishodu selekcije, koji je do 2020. godine pokazivao poboljšanje. Nažalost, poslednje tri godine svedočimo ponovnom porastu ove prakse, s obzirom na to da čak 88 odsto ispitanih kandidata nije dobilo povratne informacije, dodeljujući ovom segmentu nisku prosečnu ocenu 2.

Navedeno istraživanje ukazuje na zabrinjavajući trend, sugerišući da poslodavci zanemaruju utisak koji ostavljaju na kandidate. Kao rezultat toga, 70 odsto kandidata je izjavilo da će izbegavati ponovno prijavljivanje u tim kompanijama, dok čak 75 odsto ne bi preporučilo istu kompaniju svojim bliskim osobama.

U 2023. godini, kompanije su posebno visoko ocenjene u segmentu zakazivanja testova/intervjua, ostvarujući prosečnu ocenu 4. Ostali ključni aspekti procesa selekcije, poput informacija o radnom mestu (opis posla, dužnosti, radni uslovi…) ocenjeni su sa 3,7, dok je brzina završetka procesa selekcije dobila ocenu 3,6.

U istraživanju se ističe da su se i ove godine istakle kompanije koje su primile najviše prosečne ocene od strane zadovoljnih kandidata i to, u opštem segmentu – Kodar Energomontaža d.o.o. Beograd, PharmaS d.o.o. Beograd, Mona Fashion d.o.o. Beograd – a u IT segmentu Cake.com Novi Sad, Dualsoft d.o.o. Niš i Logik poslovna rešenja d.o.o. Niš.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...