Svi rudarski procesi biće oslonjeni na Glavni rudarski projekat čukaru peki

Zijin zatražio zelenu dozvolu za kopanje 1,65 miliona tona bakra godišnje

Firme u fokusuSrbijaU fokusu

3.7.2023 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zijin zatražio zelenu dozvolu za kopanje 1,65 miliona tona bakra godišnje Zijin zatražio zelenu dozvolu za kopanje 1,65 miliona tona bakra godišnje
Kompanija Serbia Zijin Mining podnela je Ministarstvu zaštite životne sredine krajem juna zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta eksplotacije... Zijin zatražio zelenu dozvolu za kopanje 1,65 miliona tona bakra godišnje

Kompanija Serbia Zijin Mining podnela je Ministarstvu zaštite životne sredine krajem juna zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta eksplotacije rude iz ležišta bakra i zlata Čukaru Peki (Gornja zona 2).

Ležište bakra i zlata Čukaru Peki Gornja zona Rudna tela 1 i 2 se nalazi u blizini sela Brestovac kod Bora, prenosi eKapija.

Predmet zahteva je podzemna eksploatacija rude bakra, kapaciteta 5.000 tona na dan, odnosno 1,65 miliona tona godišnje.

Otkopavanje će se vršiti na osnovu Elaborata o resursima i rezervama bakra i zlata u ležištu Čukaru Peki gornja zona (rudna tela 1 i 2), koje je prošlog leta izradio Intsitut za rudarstvo i metalurgiju, a prema kojem se u rudnom telu 2 u gornjoj zoni nalaze bilansne rezerve od 15.585.343 tona vlažne rude.

Prema projektu, planirano je da se otkopavanje ležišta vrši do nivoa na koti k-380 metara (m), odnosno do dubine od oko 7.600 m.

Svi rudarski procesi biće oslonjeni na Glavni rudarski projekat eksploatacije rude iz ležišta bakra i zlata Čukaru Peki – gornja zona, koji je takođe izradio Institut za rudarstvo i metalurgiju, 2021. godine.

U dokumentu se napominje i da investitor planira da se vrši deponovanje rude bakra na postojećem odlagalištu jalovin, pri čemu će doći do njegovog nadvišenja kako bi se omogućilo odlaganje 1,95 miliona metara kubnih (m3) rude i 500.000 m3 jalovine.

Kao razlog ovakvog rešenja, navodi se manji kapaciteta flotacije u odnosu na eksploatacione kapacitete jame, pa će se stoga ruda bakra bakra odlagati na pomenutom odlagalištu dok se ne izgradi nova flotacija koja će kasnije da iskoristi deponovanu rudu, što je planirano 2026. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...