Nastavljen pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda

Značajno smanjeno trgovanje kukuruzom na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

5.7.2024 15:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Značajno smanjeno trgovanje kukuruzom na Produktnoj berzi Značajno smanjeno trgovanje kukuruzom na Produktnoj berzi
Proteklu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu karakterisao je pad aktivnosti na tržištu kukuruza, dok je pšenica posle dužeg vremena preuzela primat u... Značajno smanjeno trgovanje kukuruzom na Produktnoj berzi

Proteklu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu karakterisao je pad aktivnosti na tržištu kukuruza, dok je pšenica posle dužeg vremena preuzela primat u trgovanju. Kada su u pitanju svi primarni poljoprivredni proizvodi negativan trend cene nastavio se.

Statistički posmatrano, promet je bio veći za 5,26 odsto u odnosu na nedelju dana ranije, pri čemu je prometovano 4.305 tona robe, ukupne finansijske vrednosti 126.245.600 dinara.

Za razliku od prethodne nedelje, kada je kukuruz bio dominantna kultura u trgovanju i kada je prometovano 3.230 tona ove robe, ove sedmice došlo je do pada aktivnosti. Prometovano je ukupno 275 tona kukuruza, čak 91,49 odsto manje u odnosu na sedam dana ranije.

Ponuda je bila povećana u odnosu na tražnju, sve do kraja nedelje. Cena kukuruza beležila je pad kako je nedelja odmicala, a njime se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,50 do 18,80 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosila je 18,07 din/kg bez PDV-a (19,88 din/kg sa PDV-om), te je statistički cena bila niža u odnosu na prošlonedeljnu za 4,51 odsto.

U ukupnom obimu prometa kukuruz je učestvovao sa samo šest odsto udela.

Najveći količinski promet ove sedmice zabeležen je na tržištu pšenice, gde je pšenica novog roda činila 72 odsto ukupnog nedeljnog prometa. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 20,50 do 21,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta. Ponder cena iznosila je 20,90 din/kg bez PDV-a (22,99 din/kg sa PDV-om), te je primetan negativni trend cene od 0,48 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Na tržištu soje ni ove sedmice nije bilo značajnijih promena, a aktivnost je bila tek blago povećana u odnosu na prethodnu nedelju. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 61,80 do 62,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 61,90 din/kg bez PDV-a (68,09 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na prethodnu nedelju primetan pad cene od 1,75 odsto.

Kada je u pitanju uljana repica, ove nedelje primetna je bila nešto slabija ponuda. Realizacije preko Produktne berze ostvarene su u cenovnom rasponu od 50,91 do 52,20 din/kg bez PDV-a (435 do 446 evra po toni, bez PDV-a).

Na tržištu stočnog ječma primetan je znatan pad aktivnosti u odnosu na početak žetve. I ponuda i tražnja su tokom sedmice bile slabe i usmerene na manje količine, što se manifestovalo kroz izostanak zaključenja berzanskih ugovora.

Od ostalih roba, u toku sedmice se trgovalo i suncokretovom sačmom sa 33 odsto proteina, po ceni od 29,00 din/kg bez PDV-a. U ponudi se našla i raž po ceni od 23,00 din/kg bez PDV-a, ali do trgovanja ovom robom nije došlo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.