Odvajanje delatnosti proizvodnje i distribucije gasa u Srbiji

Srbijagas preneo udele u Transportgasu na državu

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

21.5.2021 21:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbijagas preneo udele u Transportgasu na državu Srbijagas preneo udele u Transportgasu na državu
U skladu sa Akcionim planom za sprovođenje aktivnosti u reorganizaciji JP Srbijagasa, koji je nedavno usvojila Vlada, Nadzorni odbor tog javnog preduzeća odlučio je... Srbijagas preneo udele u Transportgasu na državu

U skladu sa Akcionim planom za sprovođenje aktivnosti u reorganizaciji JP Srbijagasa, koji je nedavno usvojila Vlada, Nadzorni odbor tog javnog preduzeća odlučio je da prenese 100 odsto udela u Transportgasu Srbija na Republiku Srbiju.

U saopštenju se navodi da je prenosom udela sa JP Srbijagas na državu, u potpunosti je završen proces izdvajanja Transportgasa Srbija i obezbeđeni uslovi za sticanje statusa tog preduzeća kao nezavisnog operatora transportnog sistema u pogledu pravne forme, organizacije i odlučivanja.

Srbijagas napominje da je time započeta realizacija Vladinog Akcionog plana i ispunjavanje uslova iz Trećeg energetskog paketa i Zakona o energetici, s ciljem stvaranja preduslova za otvaranje klastera četiri u procesu pristupanja naše zemlje EU, koji se odnosi na zelenu agendu i infrastrukturnu povezanost.

Podseća se da je Transportgas Srbija već ranije izdvojen iz sistema Srbijagasa, koje je to preduzeće osnovalo još 20. avgusta 2015. godine.

Od 1. oktobra 2019. godine, Transportgas Srbija funkcioniše potpuno samostalno, a u prilog tome govori i činjenica da je preduzeće u prethodnom periodu, sa svojim korisnicima, na direktan način sklopilo ugovore o transportu prirodnog gasa, zaključuje se u saopštenju Srbijagasa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...