SRBIJU OČEKUJE UMERENI PAD OD 1,8 ODSTO U OVOJ GODINI, PROCENJUJE EVROPSKA KOMISIJA U narednoj godini rast od 4,8 odsto

AnalizaEUSrbijaU fokusuVesti

5.11.2020 14:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

SRBIJU OČEKUJE UMERENI PAD OD 1,8 ODSTO U OVOJ GODINI, PROCENJUJE EVROPSKA KOMISIJA U narednoj godini rast od 4,8 odsto SRBIJU OČEKUJE UMERENI PAD OD 1,8 ODSTO U OVOJ GODINI, PROCENJUJE EVROPSKA KOMISIJA U narednoj godini rast od 4,8 odsto
Ekonomija Srbije zabeležiće ove godine umeren pad od 1,8 odsto, navodi se u Jesenjim ekonomskim prognozama Evropske komisije za članice i kandidate za članstvo... SRBIJU OČEKUJE UMERENI PAD OD 1,8 ODSTO U OVOJ GODINI, PROCENJUJE EVROPSKA KOMISIJA U narednoj godini rast od 4,8 odsto

Ekonomija Srbije zabeležiće ove godine umeren pad od 1,8 odsto, navodi se u Jesenjim ekonomskim prognozama Evropske komisije za članice i kandidate za članstvo u EU. Umereni pad Srbija će ostvariti kako se ističe, zahvaljujući relativno kratkom trajanju strogih mera “lockdowna” zbog epidemije korona virusa i značajnoj državnoj pomoći za ublažavanje posledica korona virusa.

Evropska komisija očekuje da će Srbija u narednoj godini ostvariti rast od 4,8 odsto, što će omogućiti da se vrati na nivo od pre krize, dok se za 2020. predviđa ekonomski rast od 3,8 procenata.

Kako se ističe, kriza zbog pandemije korona virusa povećaće deficit opšte države u Srbiji na oko devet odsto u ovoj godini, dok je godinu dana ranije budžet skoro bio u ravnoteži. U Evropskoj komisiji očekuju da će, sa projektovanim oporavkom ekonomije, deficit budžeta u narednoj godini pasti na oko tri odsto BDP, a u 2022. na oko 2,5 odsto. Takođe se očekuje da će javni dug Srbije, zbog većeg budžetskog deficita i pada BDP porasti na 61,5 odsto BDP u ovoj godini, a da će u naredne dve godine početi da se smanjuje za jedan procentni poen godišnje, u skladu sa ekonomskim oporavkom manjim deficitom budžeta.

Evropska komisija prognozira i rast koeficijenta spoljnog duga za oko deset procentnih poena i zatim njegov lagani pad u narednim godinama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...