SRPSKA NOVA GODINA NASTALA KAO ZNAK PRKOSA Pravoslavni vernici ove godine dočekuju je u duhu pandemije

LifestyleSrbijaVestiZanimljivosti

13.1.2021 18:30 Autor: Marija Jovanović 1

SRPSKA NOVA GODINA NASTALA KAO ZNAK PRKOSA Pravoslavni vernici ove godine dočekuju je u duhu pandemije SRPSKA NOVA GODINA NASTALA KAO ZNAK PRKOSA Pravoslavni vernici ove godine dočekuju je u duhu pandemije
Julijansku Novu godinu, poznatu još kao stara ili pravoslavna, građani Srbije dočekaće u znaku epidemije, u skladu sa epidemiološkim merama. U Srbiji neće biti... SRPSKA NOVA GODINA NASTALA KAO ZNAK PRKOSA Pravoslavni vernici ove godine dočekuju je u duhu pandemije

Julijansku Novu godinu, poznatu još kao stara ili pravoslavna, građani Srbije dočekaće u znaku epidemije, u skladu sa epidemiološkim merama.

U Srbiji neće biti organizovanog dočeka srpske Nove godine, odlučila je Vlada Srbije na osnovu preporuka Kriznog štaba, a ugostiteljski objekti radiće do 20 sati.

Julijansku Novu godinu, koja se večeras dočekuje, obeležavaju Srpska, Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, kao i pravoslavni vernici u Japanu i drugim državama širom sveta.

Foto: Tanjug

Iako nije „zvanična“, Novu godinu u regionu obeležavaju i pravoslavni vernici u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i delovima Federacije BiH, kao i u Severnoj Makedoniji i u delovima Hrvatske.

Zanimljivo je da tradicija proslave julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, kao i u nekim delovima Škotske.

Novogodišnji i božićni praznici
Foto: Tanjug

Prema nekim zapisima, srpska Nova godina nastala je kao znak otpora. Kraljevina SHS je 1919. godine usvojila novi gregorijanski kalendar, ali Srbi počinju da praznuju „svoju“ Novu godinu tek 1923. godine kada je iz Zagreba poručeno da pravoslavna slavlja štete privredi i trgovini u zemlji.

Proslavu nove pravoslavne Nove godine prva je organizovala beogradska „Kasina“, a sledećih godina pridružile su se sve prestoničke kafane.

U Hramu Svetog Save na Vračaru u ponoć će biti služena liturgija i moleban za blagoslov novog leta Gospodnjeg.

Foto: Pixabay.com

„Godina koja je za nama bila je godina ozbiljnih iskušenja, a naš narod se našao pred ozbiljnim ispitom – ispitom vere i trpljenja, ljubavi i smirenja“, saopšteno je na sajtu Hrama.

Doček u Crnoj Gori zabranjen je kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru, dok je prvi dan julijanske Nove godine, 14. januar, u Republici Srpskoj neradan.


Tagovi
LIFESTYLE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...