Tražnja veća u južnim državama SAD

Šta je uzrok naglog rasta američkog tržišta nekretnina?

AnalizaSvetU fokusuVesti

28.5.2021 17:15 Autor: Gordana Bulatović 1

Šta je uzrok naglog rasta američkog tržišta nekretnina? Šta je uzrok naglog rasta američkog tržišta nekretnina?
Godišnji rast američkog BDP u prvom kvartalu 2021. godine iznosio je 6,4 odsto, prema američkom Ministarstvu trgovine, a to je ujedno i najveće ekonomsko... Šta je uzrok naglog rasta američkog tržišta nekretnina?

Godišnji rast američkog BDP u prvom kvartalu 2021. godine iznosio je 6,4 odsto, prema američkom Ministarstvu trgovine, a to je ujedno i najveće ekonomsko ubrzanje još od 1984. godine, prenosi Investment week.

Kako poručuje američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden), „Sjedinjene Američke Države su spremne za oporavak“. Na krilima vakcinisanja stanovništva, a pre svega stimulativnog paketa od 1.900 milijardi dolara, ostvaren je kvartalni ekonomski rast, a to je posledično dovelo i do optimizma berzanskih investitora, jer je indeks S&P 500 porastao za više od 11 odsto u prva četiri meseca ove godine.

Američko tržište nekretnina pomalja se kao najveći pobednik, a indeks nekretnina Dow Jones Real Estate je porastao za 15,4 procenta. Prema sajtu za oglašavanje nekretnina Mansion Global, cene kuća su u aprilu 2021. godine bile više za 21 odsto nego u aprilu 2020. godine.

Povećano interesovanje za investiranje u nekretnine nije jednako raspoređeno u celoj zemlji. Među američkim državljanima postoji trend podstaknut pandemijom, da se korporacije i pojedinci „sa dubljim džepom“ kreću prema jugu – Florida i Ostin u Teksasu, na primer, postaju žarišta nove tražnje.

Čini se da je ovo delimično i odgovor na činjenicu da su severne države više bile pogođene epidemijom korona virusa, ali i na različite pristupe guvernera tih država. Na primer, bezbednosne i zdravstvene mere su bile oštrije u Kaliforniji nego na Floridi, uprkos činjenici da su u ove dve države statistički pokazatelji bili veoma slični.

Latinoameričke porodice sa velikim prihodima i porodične kompanije okrenute su ka južnim državama, dok pojedine visoko kapitalizovane grupacije i investicioni fondovi direktno kupuju hotelske ili komercijalne komplekse.

Za neameričke pojedince i porodice koje žele ne samo da ulažu u američke nekretnine, već i da žive i rade u ovoj zemlji, američki program za imigrantske investitore EB-5 može da ponudi atraktivno rešenje. Program zahteva ulaganje između 900.000 i 1,8 miliona američkih dolara u neki namenski projekatiili preduzeće, koje će zapošljavati najmanje deset američkih radnika, piše Investment week.

  • SUNCOKRET

    15.4.2022 #1 Author

    Nekretnine su uvek najbolji način za očuvanje vrednosti kapitala.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...