Poslanici odlučuju o usvajanju izmena Zakona o zaštiti i poverljivosti informacija

Šta sve po novim pravilima može biti poslovna tajna?

SrbijaVesti

26.5.2021 12:18 Autor: Ljiljana Begović 0

Šta sve po novim pravilima može biti poslovna tajna? Šta sve po novim pravilima može biti poslovna tajna?
Ministarka privrede Anđelka Atanasković predstavila je poslanicima Skupštine Srbije Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne kojim se, kako je rekla „štite investicije poslovnih subjekata... Šta sve po novim pravilima može biti poslovna tajna?

Ministarka privrede Anđelka Atanasković predstavila je poslanicima Skupštine Srbije Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne kojim se, kako je rekla „štite investicije poslovnih subjekata uz primenu znanja i iskustva čijim bi se otkrivanjem nanela šteta investitoru“.

Poslovnom tajnom mogu da se zaštite različite vrste informacija, kao što su postupci proizvodnje, poslovni finansijski planovi, reklamne strategije, rezultati ispitivanja tržišta, spiskovi dobavljača i klijenata i slično.

“Poslovnom tajnom se smatraju informacije koje mogu da obezbede prednost. Veoma je značajno da se zakonom garantuje zaštita od nelojalne konkurencije, odnosno od neovlašćenog otkrivanja poslovne tajne”, navela je Atanasković, prenosi Tanjug.

Ona je dodala da je smisao zaštite poslovne tajne da se pravno sankcioniše svaki akt neovlašćenog otkrivanja, sticanja, umnožavanja ili korišćenja od strane trećih lica, poverljivih lica koje kontroliše držalac poslovne tajne, odnosno fizičko ili pravno lice.

Predloženim zakonom zaštita poslovne tajne usklađuje sa relevantnim propisima EU.

Muškarci i žene u čekaonici
Foto: Shutterstock

Atanasković je kazala da se zakonom precizira koje informacije i pod kojim uslovima uživaju zaštitu poslovne tajne, da se preciziraju slučajevi u kojim se pribavljanje poslovne tajne smatra zakonitim, a koje nezakonitim.

„Pribavljanje poslovne tajne neće se smatrati nezakonitim i to otkrivanjem poslovne tajne od strane novinara pod uslovom da je novinar to učinio u cilju obaveštavanja javnosti o pitanjima koja su od javnog značaja“, rekla je ministarka.

Atanasković je dodala i da se neće smatrati nezakonitim otkrivanje tajne od strane uzbunjivača ako u javnom interesu otkrivaju nezakonite aktivnosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...