STABILIZACIJA TRŽIŠTA NAFTE Najgore je prošlo, ali će posledice biti dugoročne

SvetVesti

8.5.2020 12:05 Autor: Vladimir Jokanović

STABILIZACIJA TRŽIŠTA NAFTE Najgore je prošlo, ali će posledice biti dugoročne STABILIZACIJA TRŽIŠTA NAFTE Najgore je prošlo, ali će posledice biti dugoročne
Nepune tri nedelje nakon 20. aprila kada je cena nafte prvi put u istoriji tržišta dostigla negativnu vrednost (-37,63 dolara za barel) situacija se... STABILIZACIJA TRŽIŠTA NAFTE Najgore je prošlo, ali će posledice biti dugoročne

Nepune tri nedelje nakon 20. aprila kada je cena nafte prvi put u istoriji tržišta dostigla negativnu vrednost (-37,63 dolara za barel) situacija se promenila nabolje, pa sirova nafta marke WTI (West Texas Intermediate) sada košta oko 24, a severnomorska Brent oko 30 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“. Dnevna kolebanja cena nafte su u granicama uobičajenih, s tim što njena vrednost beleži umeren, ali stabilan rast.  

Premda su globalna potražnja i potrošnja nafte i dalje na veoma niskom nivou, a kapaciteti za njeno skladištenje prezasićeni, analitičari američke investicione banke „JP Morgan“ veruju da je najgore prošlo. „Iako još postoji velika količina nafte koju treba potrošiti pre nego što dođe do značajnijeg oporavka cena, verujemo da je globalno tržište nafte ušlo u fazu promene, gde počinje uravnoteženje“, ocenila je Džojs Čeng (Joyce Chang), jedna od direktorki u „JP Morgan“.

Kretanje cena nafte u maju potvrđuju tezu da je tržište ušlo u fazu stabilizacije. Cena WTI nafte više je nego dvostruko porasla u odnosu na kraj aprila, a i Brent nafta beleži stabilan rast. Prema analizi „JP Morgan“ nedavni kolaps tržišta ostaviće ipak dugoročne posledice, jer kako predviđaju, potražnja neće dostići pređašnji nivo sve do novembra 2021. godine. Bez obzira na to kada će biti okončana pandemija korona virusa, rizik od posedovanja većih količina nafte „verovatno će biti trajno povišen“ zbog veće nesigurnosti u pogledu dinamike ponude i potražnje.  

„JP Morgan“ preporučuje čuvanje „defanzivnih“ zaliha nafte na kratko vreme, jer se u predstojećim mesecima rebalansa na tržištu može očekivati intenzivna promenjljivost. Prema mišljenju analitičara prirodni gas je postao „očigledni pobednik“, dok su kompanije za istraživanje i proizvodnju nafte „uglavnom nestabilne“, a tako će ostati sve dok cene nafte ne budu učinile proizvodnju nafte iz škriljaca ponovo rentabilnom. Oni očekuju da će u narednih dva do tri meseca doći do porasta potražnje, a da će viškovi nafte prerasti u deficit u drugoj polovini godine. Prema prognozama analitičara cene nafte će dostići 34 dolara za barel do kraja 2020. godine.  

Prvi dani nakon stupanja na snagu sporazuma o ograničenoj proizvodnji nafte država OPEC+ (1. maj) pružili su razlog za nadu da je uprkos mnogim poteškoćama izazvanim pandemijom korona virusa, globalno tržište nafte ipak na putu stabilizacije. Doprinos optimizmu dala je ovonedeljna prognoza analitičara kompanije „Goldman Sachs“ u kojoj je navedeno da će WTI nafta u 2021 dostići cenu 51,38 dolara za barel, što je za oko tri dolara više nego u njihovoj prethodnoj analizi.

Prema analizi GS poizvodnja nafte počela je brzo da opada usled početka primene sporazuma OPEC i Rusije. „Potražnja je takođe počela da se oporavlja sa niske osnovice, vođena ponovnim pokretanjem kineske ekonomije“, navedeno je pored ostalog u analizi GS, koju prenosi „OilPrice“, pozivajući se na „Reuters“. U istoj prognozi navedeno je da bi cena sirove nafte Brent iduće godine trebalo da bude 55,63 dolara za barel, što je gotovo dvostruko više u odnosu na sadašnju vrednost.

Ipak, iako su proizvođači nafte pristali da smanje proizvodnju za oko 10 miliona barela dnevno, sporazum neće biti dovoljan da podrži porast cene nafte u narednim nedeljama, ukoliko ne bude došlo do povećanja potražnje, ističe „Goldman Sachs“.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.