Od 50 stanova samo dva neprodata

Stanogradnju u Zagrebu podstakli zemljotresi, a na Jadranu turizam

BiznisInfrastrukturaNekretnineNovacRegionVesti

28.9.2021 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Stanogradnju u Zagrebu podstakli zemljotresi, a na Jadranu turizam Stanogradnju u Zagrebu podstakli zemljotresi, a na Jadranu turizam
Broj izgrađenih zgrada u Hrvatskoj u 2020. godini porastao je 4,1 odsto u odnosu na raniju godinu, odnosno prema podacima hrvatskog Državnog zavoda za... Stanogradnju u Zagrebu podstakli zemljotresi, a na Jadranu turizam

Broj izgrađenih zgrada u Hrvatskoj u 2020. godini porastao je 4,1 odsto u odnosu na raniju godinu, odnosno prema podacima hrvatskog Državnog zavoda za statistiku (DZS) lane je izgrađeno 5.745 zgrada, od čega 4.580 (gotovo 80 procenata) stambenih. Po županijama, najviše zgrada dovršeno je u Zadarskoj županiji (816), zatim u Istarskoj županiji (765), Splitsko-dalmatinskoj (582) i Primorsko-goranskoj (384), dok je u Zagrebačkoj županiji i u Gradu Zagrebu dovršeno 368, odnosno 356 zgrada.

„Događa se ekspanzija stanogradnje koja je u Zagrebu uzrokovana zemljotresima, dok je u jadranskim županijama podstaknuta turizmom. Akumulirana sredstva još uvek se radije ulažu u stanogradnju, pa nekretnine ostaju najpopularniji oblik ulaganja. Trenutno gradimo 150 stanova na Horvaćanskoj, a to je prva faza projekta s rokom završetka na jesen 2022. godine. U Velikoj Gorici završili smo naš projekt od 50 stanova od kojih su tek dva još neprodata”, izjavio je predsednik Uprave Tehnike Zlatko Sirovec za Poslovni.hr.

Pomenuta kompanija će za tri meseca proslaviti 75 godina postojanja, a Sirovec je novi mandat dobio pre nepunih mesec dana, i kako je navedeno, nastavlja aktivnosti reorganizacije poslovanja. Prema deoničaru Bojanu Horvačiću, koji drži blizu devet odsto udela, finansijska kriza koja je pogodila građevinarstvo okidač je za reorganizaciju poslovanja, kako bi Tehnika bila otporna na eventualne udare.

„Relativno brzo očekujemo pomake u pregovorima u vezi strateškog partnera, u smeru odluke o odabiru investitora koji će kroz dokapitalizaciju unaprediti finansijsku situaciju. Sveli smo krug na dva potencijalna strana investitora i jednog iz Hrvatske, a do kraja godine odluka će biti objavljena. Dokapitalizacijom će se skratiti proces transformacije, tako da će firma biti u mogućnosti kvalitetnijeg nadmetanja za poslove”, naglasio je Horvačić.

Prema oceni predsednika Uprave, Tehnika će biti u poziciji da ostvaruje dobre profitne marže – ove godine će to biti plus na nivou očekivanih oko 100 miliona kuna (oko 13,33 miliona evra) kao rezultat otpisa dela potraživanja iz predstečajne nagodbe (PSN).

„Ključno je da je sa svojom operativom Tehnika među retkima koji su sačuvali bazu radnika. U Hrvatskoj postoji ukupno 19 izvođača među kompanijama koje se bave visokogradnjom, a zapošljavaju između 250 i 500 radnika. Među njima je i Tehnika. Izvođača s više od 500 zaposlenih može se nabrojati prstima jedne ruke. Sledeće nedelje krećemo sa radovima na Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek u Kušlanovoj. Sa svojim ponudama smo praktično prisutni na svim tenderima u području visokogradnje”, istakao je Sirovec dodajući da su se nadmetali i za veliki posao Rimčevog kampusa u Kerestincu za koji je odabrana firma Facies.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...