Svi predmeti biće zaključeni za najviše četiri godine

Stari vlasnici od države traže imovinu vrednu 13 milijardi evra

NekretnineNovacU fokusuVesti

28.6.2022 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Stari vlasnici od države traže imovinu vrednu 13 milijardi evra Stari vlasnici od države traže imovinu vrednu 13 milijardi evra
Za najviše četiri naredne godine očekuje se da će biti zatvoreni svi predmeti po zahtevima za povraćaj oduzete imovine, čime će restitucija biti okončana.... Stari vlasnici od države traže imovinu vrednu 13 milijardi evra

Za najviše četiri naredne godine očekuje se da će biti zatvoreni svi predmeti po zahtevima za povraćaj oduzete imovine, čime će restitucija biti okončana.

„Ali, ne i poslovi vezani za te postupke. Preostaje još da se svi predmeti arhiviraju, uradi analitika i sastavi baza podataka koja će biti dostupna i državnim organima i javnosti a reč je o građi koja se odnosi na imovinu građana, privrede i države u periodu dužem od jednog veka“, kaže u razgovoru za dnevni list Danas direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

On naglašava da su taj veliki posao, 14 miliona dokumenata, obradili zaposleni stručnjaci Agencije i da im pomoć inostranih konsultanata, koja im je povremeno nuđena, nije bila potrebna.

Sekulić objašnjava da je od donošenja Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju 2011. godine Agencija za restituciju, koja je tada osnovana, donela ukupno 63.650 odluka što čini 84,4 odsto ukupno podnetih zahteva starih vlasnika. Ono što je preostalo, a odnosi se na vraćanje u naturi, jesu predmeti u kojima nedostaje dokumentacija neophodna za odlučivanje, a teško ju je pribaviti od nadležnih državnih organa.

„To je posledica ranijeg nesistematičnog vođenja evidencije imovine u državnoj svojini, a u nemalom broju slučajeva dokumentacija koja se odnosi na oduzetu imovinu je uništena. Zato je za odlučivanje u tim predmetima pred zaposlenima veliki izazov utvrđivanje činjeničnog stanja. To uspešno može da se prevaziđe samo zahvaljujući predanom radu, posvećenosti i profesionalnosti“, kaže Sekulić.

Najpoželjniji oblik vraćanja imovine koja je bila oduzeta starim vlasnicima je bio u naturi, ali to nije bilo moguće u svim slučajevima. U zakonu je to taksativno nabrojano da se ne vraćaju nepokretnosti koje su po Ustavu i zakonu isključivo u javnoj svojini, na primer, službene zgrade i poslovne prostorije koje služe za obavljanje nadležnosti državnih organa, kao i objekti koji služe za obavljanje zdravstvene delatnosti, vaspitanje i obrazovanje, kulturu, nauku ili druge ustanove.

Međutim, ističe Sekulić, to što neka imovina ne može da se vrati u naturi, ne znači da će bivši vlasnici, odnosno njihovi naslednici, ostati bez ičega. Naime, Zakon je predvideo i pravo na obeštećenje starih vlasnika koje se može ostvariti u iznosu od 15 odsto od utvrđene tržišne vrednosti nepokretnosti, a proces namirenja krenuo je od ove godine.

Obeštećenje je u obliku državnih obveznica, ali i akontacija u novcu koja je od 31. marta ove godine počela da se isplaćuje, a po rešenjima koja su postala pravnosnažna do 30. juna 2021. Prva isplata obveznica počinje od 15. januara naredne godine, a u odnosu na godinu kada je isplaćena akontacija.

Poseban set predmeta, naglašava Strahinja Sekulić, su zahtevi članova porodice Karađorđević za povraćaj imovine koja je konfiskovana 1947. godine. Do sada je zakonskim vlasnicima, potomcima kneza Pavla i kneginje Olge Karađorđević, vraćena vila Crnogorka u Užičkoj ulici. Među podnetim zahtevima je vraćanje dvorskog kompleksa na Dedinju, što je najvrednija imovina, zatim studentskog doma u Bulevaru kralja Aleksandra, zgrade današnjeg Arhiva Jugoslavije, u ulici Vase Pelagića, nepokretnosti u ulicama patrijarha Dimitrija i Sarajevskoj, poljoprivrednog i šumskog zemljišta u Sokobanji, rudnika na području Negotina i Kučeva, zadužbine kralja Petra Prvog u Topoli, kao i pokretne stvari poput umetnina, nakita i drugih vrednosti.

„Imovina koju potražuje porodica Karađorđević ne ispunjava zakonske uslove za vraćanje u naturalnom obliku“, prenosi Sekulić.

  • Bane

    28.6.2022 #1 Author

    Mislim da je vise nego sramota da kada se imovina vracala crkvi onda je moglo da se vrati u naturi, a kada je trebalo da se vrati gradjanima nije bilo nacin SRAMOTA I ZA DRZAVU I ZA CRKVU STO SE NI MALO NIJE ZAUZELA DA I GRADJANI PO ISTIM ARSINIMA DOBIJU ODUZETU IMOVINU

    Odgovori

  • JANA

    28.6.2022 #2 Author

    Doslo vreme da se vratinoteto od pre 100god …restirucijom ce se nadokanaditi sve starim vlasnicimia da linkroz novac ili obveznice to cemo tek videti …

    Odgovori

  • Emilija

    28.6.2022 #4 Author

    Sve naopako

    Odgovori

    • MIŠKOVIĆ

      29.6.2022 #5 Author

      Imovina ne sme da se oduzima nikada i zato treba vratiti sve oduzeto vlasnicima

      Odgovori

  • VANJA

    28.6.2022 #6 Author

    Njihovo pravo!

    Odgovori

  • MARA

    28.6.2022 #7 Author

    Ajde da vidimo i to

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.6.2022 #8 Author

    Sta ce i kako ce se vracati,to cemo videti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...