Uprkos pandemiji pojedine zemlje u regionu ostvarile znatno veći rast

Startap firme u Srbiji privukle 21,3 miliona evra investicija

InovacijeInvesticijeNovacPreduzetnikRegionSrbijaVesti

23.4.2021 14:11 Autor: Marija Jovanović 1

Startap firme u Srbiji privukle 21,3 miliona evra investicija Startap firme u Srbiji privukle 21,3 miliona evra investicija
Iako je pandemija korona virusa donela ekonomsku neizvesnost i u svet startap investicija, evropske zemlje brzo su se adaptirale, a neke su u ovom... Startap firme u Srbiji privukle 21,3 miliona evra investicija

Iako je pandemija korona virusa donela ekonomsku neizvesnost i u svet startap investicija, evropske zemlje brzo su se adaptirale, a neke su u ovom segmentu uspele i da ostvare rast.

Prema analizi specijalizovanog portala Startit, u srpske startape je u 2020. godini investirano barem 21,3 miliona evra, a kako pokazuju preliminarni pokazatelji o ovim investicijama, u hrvatske startape uložen je 273,1 milion, dok je u rumunske tokom prošle godine investirano 217,4 miliona evra.

Što se tiče Srbije, Startit navodi da su prikupljene sve javno dostupne informacije i privatno podeljeni podaci koji su bili dostupni kako bi se stekla što jasnija slika ne samo o investicijama, već o stanju celokupnog domaćeg IT sektora u 2020. godini.

Kreativci i ideje
Foto: Freepik

Količina novca investirana u domaće startape i broj investicija nisu definitivni, niti jedini pokazatelji vitalnosti ekosistema, ali su važan signal, koji dodatno dobija na značaju kada se uporedi sa zemljama regiona sa kojima bi Srbija trebalo da bude konkurentna.

„Podaci o samim investicijama nisu i ne mogu biti savršeni, posebno za Srbiju i Hrvatsku, gde je teže doći do informacija“, navodi Startit. Dodaju da su koristili informacije od domaćih fondova, Crunchbase platforme, kao i medijske izveštaje i istraživanja organizacija i fondova iz Srbije i drugih zemalja.

Tumačeći šta znači srpski startap, koji je predmet diskusija kada se priča o investicijama, Startit navodi da je to firma u kojoj je barem jedan osnivač iz Srbije, koji živi i radi ovde jer su mnogi timovi registrovani u drugim državama zbog, kako navode, uslova investitora, potencijalno bolje poslovne reputacije, percepcije sigurnije vladavine prava i savremenijeg zakonodavstva.

Prema analizi ovog portala, od srpskih startapa prošlu godinu je obeležio beogradski Orgnostic koji je uzeo 900.000 dolara. Navode da je Investicioni fond South Central Ventures u 2020. imao samo tu novu investiciju u Srbiji, dok su druge investicije tog fonda bile dodatne runde finansiranja u startape koji su već dobili novac od njih.

Fond za inovacionu delatnost je u 2020. godini uložio u 42 startapa ukupno 3,1 milion evra. „Inovacioni fond je skoro duplirao broj grantova i ukupnu sumu, sa 1,7 miliona evra u 2019. na 3,1 milion evra u 2020. godini“, navodi Startit.

Stavka koja naročito zabrinjava je broj pojedinačnih investicija u Srbiji. Kako pokazuje analiza, ukoliko se izuzmu grantovi koje daje država, ovaj broj je dramatično niži od zemalja u regionu. U Hrvatskoj je pojedinačnih investicija bilo oko 60, u Rumuniji 59, u Bugarskoj se navodi 60, dok se u Srbiji prema procenama Startita taj broj kreće između 15-18.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...