SAD ostale na “beloj listi“ EU za turistička putovanja

Stejt department upozorio Amerikance da ne putuju u Francusku

BiznisEUSvetTurizamVesti

10.8.2021 15:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

Stejt department upozorio Amerikance da ne putuju u Francusku Stejt department upozorio Amerikance da ne putuju u Francusku
Prema najnovijoj evropskoj preporuci, putovanja iz Sjedinjenih Američkih Država, koja nisu neophodna, za sada mogu da se nastave uprkos porastu broja novih slučajeva zaraze... Stejt department upozorio Amerikance da ne putuju u Francusku

Prema najnovijoj evropskoj preporuci, putovanja iz Sjedinjenih Američkih Država, koja nisu neophodna, za sada mogu da se nastave uprkos porastu broja novih slučajeva zaraze korona virusom i nedostatku reciprociteta. Pozitivna preporuka za SAD došla je dok je letnja turistička sezona u punom zamahu.  

Zemlje EU donele su ovu odluku u ponedeljak u Briselu, naveli su neimenovani evropski zvaničnici u izjavama za Bloomberg i Reuters, prenosi EU Observer. SAD su ostale na “beloj listi“ EU, na kojoj se ukupno nalaze 24 države za koje “treba ukinuti ograničenja putovanja“, ali ova preporuka nije obavezujuća za države članice EU.

Bela lista takođe uključuje Australiju, Kanadu, Japan, Novi Zeland, Južnu Koreju, zemlje zapadnog Balkana i Ukrajinu, ali ne i Rusiju ili Veliku Britaniju. Odluka koincidira sa širenjem zaraze Covid-19 u SAD, gde su dnevne brojke 270 zaraženih na 100.000 ljudi, dok je, na primer, u Švedskoj gornji prihvatljivi nivo infekcije za dozvolu putovanja 75 zaraženih na 100.000 ljudi.

Odluka EU je neobična i utoliko što SAD nastavljaju sa zabranom putovanja iz evropskih država, zajedno sa zabranom za putnike iz Brazila, Indije i Južne Afrike. “Insistiramo da se uporedna pravila primenjuju na dolaske u oba smera“, rekla je prošle nedelje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen).

Foto: Tanjug/AP

Aktuelno slovenačko predsedništvo EU saopštilo je da “podseća, traži i ohrabruje“ američke prijatelje da slede evropski primer. U međuvremenu, sve veći broj turističkih i javnih mesta u Evropi zahteva od posetilaca da dokažu da su vakcinisani pre nego što im se dozvoli pristup. Takozvana zelena propusnica obavezna je ili će uskoro biti u 13 evropskih zemalja, među kojima su Nemačka, Francuska i Italija.

Istovremeno, američki Stejt department savetovao je građane da izbegavaju putovanje u Francusku zbog sve većeg broja slučajeva zaraze korona virusom. Upozorenje za Francusku nosi najvišu oznaku rizika “Nivo 4“ uz preporuku – ne putuj! Najviši zdravstveni organi zemlje upozorili su sugrađane da se potpuno vakcinišu pre eventualnog putovanja u Francusku, “ako moraju da putuju“, prenosi France 24.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...