STELLANTIS IZLAZI NA BERZE Dobar početak u Evropi, čeka se Wall Street

AutomobiliBerzaIzdvajamoLifestyleNovacSvetVesti

19.1.2021 11:51 Autor: Marko Miladinović 0

STELLANTIS IZLAZI NA BERZE Dobar početak u Evropi, čeka se Wall Street STELLANTIS IZLAZI NA BERZE Dobar početak u Evropi, čeka se Wall Street
Četvrti po veličini proizvođač automobila na svetu, nastao spajanjem kompanija Fiat Crysler Automobiles (FCA) i PSA Group, imao je u ponedeljak svoj debi na... STELLANTIS IZLAZI NA BERZE Dobar početak u Evropi, čeka se Wall Street

Četvrti po veličini proizvođač automobila na svetu, nastao spajanjem kompanija Fiat Crysler Automobiles (FCA) i PSA Group, imao je u ponedeljak svoj debi na evropskim berzama, dok ga “premijera” na Wall Streetu očekuje po otvaranju današnjeg trgovanja.

Stellantis je započeo svoj berzanski život iznad prvobitnih očekivanja. Novinske agencije prenose da su njene akcije po završetku prvog dana trgovanja na Milanskoj (Borsa Italiana) i Pariskoj berzi (Euronext Paris) zabeležile rast vrednosti od čak osam procenata.

U ovom trenutku tržišna kapitalizacija novostvorene korporacije iznosi približno 43 milijarde evra (52 milijarde američkih dolara).

Novi tiker STLA zamenio je dosadašnju slovnu predstavu FCA na Milanskoj berzi, odnosno Peugeot SA na Pariskoj. Trgovanje se završilo na ceni od 13,51 evro po akciji, sa početnih 12,57 evra.

Evropski brokeri objašnjavaju ovaj rast kao posledicu dva važna faktora – na prvom mestu željom velikih investicionih fondova da se na vreme uključe u vlasnički udeo novog automobilskog giganta, a takođe i činjenicom da je deo dosadašnjih akcionara FCA odlučio da reinvestira određenu sumu od poslednjih isplaćenih dividendi bivše kompanije, ukupnog iznosa od 2,9 milijardi evra.

Večeras se očekuje početak trgovanja akcija Stellantis na Wall Streetu, uz simbolično otvaranje dana udaranjem u tradicionalno berzansko zvono. Ovaj put čast da označe start transakcija imaće izvršni direktor kompanije Stellantis Karlos Tavarez (Carlos Tavares) i predsednik upravnog odbora Džon Elkan (John Elkann).

No, pitanje je da li će akcije Stellantisa ostvariti podjednak uspeh na najkompetitivnijem svetskom berzanskom tržištu. Analitičari u časopisu Wall Street Journal ne očekuju njihov nagli rast, ali primećuju određenu dozu “uznemirenosti” kod predstavnika američke automobilske industrije, imajući u vidu verovatne ciljeve novog giganta da poboljša rezultate prodaje na tlu Severne Amerike. To bi, posledično, moglo da dovede i do pada vrednosti akcija drugih velikih proizvođača.

Najveći “okidač” za ponašanje investitora u prvih nekoliko dana trgovanja akcijama Stellantisa biće, zapravo, najavljeni pozdravni govor direktora Tavareza, sa obelodanjivanjem kratkoročnih i dugoročnih planova kompanije.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...