kompanija krivotvorila podatke o emisiji štetnih gasova

Stellantis zbog prevare plaća kaznu od 300 miliona dolara

PoslovanjeSvetU fokusuVesti

3.8.2022 09:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Stellantis zbog prevare plaća kaznu od 300 miliona dolara Stellantis zbog prevare plaća kaznu od 300 miliona dolara
Američka jedinica Stellantisa je osuđena nakon što je priznala krivicu za „zavereničko ponašanje“, za šta je zaprećena kazna od čak 300 miliona dolara, čime... Stellantis zbog prevare plaća kaznu od 300 miliona dolara

Američka jedinica Stellantisa je osuđena nakon što je priznala krivicu za „zavereničko ponašanje“, za šta je zaprećena kazna od čak 300 miliona dolara, čime je okončana višegodišnja istraga američkog ministarstva pravde zbog prevare u vezi sa emisijom štetnih gasova iz dizelskih generatora ove kompanije.

Kako piše SEEbiz, FCA US LLC, američka jedinica Stellantisa je pre tri godine bila pod istragom zbog krivotvorenja podataka o emisijama dizelskih jedinica u više od 100.000 automobila RAM 1500 i Jeep Grand Cherokee u periodu između 2014. i 2016. godine.

Ministarstvo pravde je saopštilo je da FCA US instalirala obmanjujuće softverske podatke s namerom da izbegne regulatornu kontrolu i lažno pomogne dizelskim vozilima da zadovolje standarde emisija.

Kompanija još ranije pristala na sporazum o priznanju krivice s Ministarstvom pravde, a pored novčane kazne, kompanija je dobila i trogodišnju uslovnu kaznu.

„Kazna od 300 miliona dolara rezultat je iscrpne trogodišnje istrage. Ova odluka pokazuje da je Ministarstvo pravde predano tome da korporativne prekršioce smatra odgovornima za obmanjivanje regulatora“, rekao je pomoćnik državnog tužioca Tod Kim (Todd Kim).

Kako je saopšteno, FCA US je već platila 311 miliona dolara građanskih kazni i više od 183 miliona dolara odštete za više od 63.000 ljudi u kolektivnoj tužbi.

Troje zaposlenih koji čekaju suđenje optuženi su za urotu, za prevaru SAD i kršenje Zakona o čistom vazduhu, piše SEEbiz.

Podsetimo, sličan scenario se dogodio pre pet godina nakon što je Volkswagen priznao krivicu za skandal koji je postao poznat kao „Dieselgate“. Ovaj pokušaj prevare nemačku kompaniju je koštao više od 30 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.