smanjenje globalnih lanaca snabdevanja samo bi produbilo inflatorne pritiske

STO naglo smanjila prognozu rasta globalne trgovine za 2023. godinu

SvetU fokusuVesti

5.10.2022 18:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

STO naglo smanjila prognozu rasta globalne trgovine za 2023. godinu STO naglo smanjila prognozu rasta globalne trgovine za 2023. godinu
Svetska trgovinska organizacija (STO) je u sredu oštro smanjila svoju prognozu rasta globalne trgovine za 2023. godinu usled visoke inflacije, rasta kamatnih stopa, porasta... STO naglo smanjila prognozu rasta globalne trgovine za 2023. godinu

Svetska trgovinska organizacija (STO) je u sredu oštro smanjila svoju prognozu rasta globalne trgovine za 2023. godinu usled visoke inflacije, rasta kamatnih stopa, porasta cena energenata i rusko-ukrajinskog rata.

Očekuje se da će obim svetske trgovine robom porasti za jedan odsto u 2023. godini, revidirano naniže u odnosu na prethodnu projekciju rasta od 3,4 odsto, prenosi Anadolu Agency.

Prognoza za 2022. godinu je revidirana naviše na 3,5 odsto, što je nešto bolje od prognoze od tri procenta u aprilu. STO predviđa da će uvozna potražnja omekšati kako se rast usporava u velikim ekonomijama.

Očekuje se da će visoke cene energije izazvane ratom smanjiti potrošnju domaćinstava i povećati troškove proizvodnje u Evropi, dok će u američkoj monetarnoj politici pooštravanje monetarne politike pogoditi potrošnju osetljivu na kamate u oblastima kao što su stanovanje, motorna vozila i fiksne investicije, saopštila je organizacija.

Podvlači da bi povećanje računa za uvoz goriva, hrane i đubriva moglo dovesti do turbulencija na tržištima hrane, ali i do problema u dugovanjima zemalja u razvoju.

Dok trgovinska ograničenja mogu biti primamljiv odgovor na ranjivost u snabdevanju koja je bila izložena šokovima u poslednje dve godine, smanjenje globalnih lanaca snabdevanja samo bi produbilo inflatorne pritiske, što bi dovelo do sporijeg ekonomskog rasta i smanjenog životnog standarda tokom vremena“, rekao je generalni direktor STO Ngozi Okonjo Ivela (Ngozi Okonjo-Iweala).

Ona je naglasila važnost dublje, raznovrsnije i manje koncentrisane baze za proizvodnju dobara i usluga.

„Pored podsticanja ekonomskog rasta, ovo bi doprinelo otpornosti snabdevanja i dugoročnoj stabilnosti cena ublažavanjem izloženosti ekstremnim vremenskim prilikama i drugim lokalizovanim poremećajima“, dodala je ona.

  • SUNCOKRET

    6.10.2022 #1 Author

    Smanje medjunarodne trgovine znači smanjenje proizvodnje recesiju i inflaciju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...