prognoza snižena za 1,7 procenata

STO smanjila prognozu rasta globalne trgovine na tri odsto

NovacSvetVesti

12.4.2022 17:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

STO smanjila prognozu rasta globalne trgovine na tri odsto STO smanjila prognozu rasta globalne trgovine na tri odsto
Svetska trgovinska organizacija (STO) predvidela je da će trgovinska razmena u svetu ove godine imati znatno manji rast od očekivanog, navodeći da su izgledi... STO smanjila prognozu rasta globalne trgovine na tri odsto

Svetska trgovinska organizacija (STO) predvidela je da će trgovinska razmena u svetu ove godine imati znatno manji rast od očekivanog, navodeći da su izgledi globalne ekonomije pogoršani posle ruskog napada na Ukrajinu.

Organizacija sa sedištem u Ženevi navela je da se ove godine očekuje rast trgovinske razmene u svetu od tri odsto, dok je pre rata u Ukrajini prognozirala da će on iznositi 4,7 odsto, prenosi Beta.

STO je u prognozi ukazala na višestruke neizvesnosti, jer rat ugrožava ruski i ukrajinski izvoz artikala poput hrane, nafte i đubriva. Ukazala je i na dugotrajan uticaj pandemije korona virusa, posebno zbog karantina u Kini.

Prognoze trgovinske razmene uzimaju u obzir faktore poput uticaja rata, sankcija Rusiji, i smanjene tražnje širom sveta zbog nižeg samopouzdanja kompanija i potrošača, navela je STO.

Generalna direktorka STO Ngozi Okondžo-Iveala (Ngozi Okonjo-Iweala) rekla je da je rat izazvao „ogromnu ljudsku patnju“ u regionu i da su se njegove posledice osetile širom sveta, naročito u siromašnijim zemljama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...