Masovni protesti u Španiji

Stotine hiljada na ulicama Madrida zbog javnog zdravstva

EUVesti

13.2.2023 08:55 Autor: Vladimir Jokanović 5

Stotine hiljada na ulicama Madrida zbog javnog zdravstva Stotine hiljada na ulicama Madrida zbog javnog zdravstva
Stotine hiljada španskih zdravstvenih radnika protestovalo je u nedelju u Madridu zbog poteza regionalne vlada konzervativaca, za koju utrvde da uništava zdravstveni sistem. Madridska... Stotine hiljada na ulicama Madrida zbog javnog zdravstva

Stotine hiljada španskih zdravstvenih radnika protestovalo je u nedelju u Madridu zbog poteza regionalne vlada konzervativaca, za koju utrvde da uništava zdravstveni sistem.

Madridska vlada bila je meta kritika poslednjih godina, posebno otkako je 2020. godine počela pandemija Covid-19, zbog loših uslova i nedovoljno osoblja u bolnicama i centrima primarne zdravstvene zaštite. Demonstranti ističu da to vodi ka favorizovanju privatnih zdravstvenih ustanova.

„Smanjili su nam plate umesto da ih povećaju. Zatrpani smo poslom i nemamo nikakvu podršku. U opasnosti smo od izumiranja“, rekla je jedna od demonstrantkinja, medicinska sestra iz Madrida, prenosi Reuters.

Regionalne vlade u Španiji odgovorne su za veliki deo zdravstvenog budžeta, kao deo decentralizovanog političkog sistema zemlje. Regionalna vlada procenila je da je u Madridu protestovalo oko 250.000 ljudi, dok organizatori navode da je bilo oko milion demonstranata.

Regionalna vlada negirala je optužbe da ukida javne zdravstvene usluge u korist privatnog sektora. Hiljade zdravstvenih radnika demonstriralo je u nedelju i u Santjago de Komposteli na severozapadu Španije.

  • TATJANA

    14.2.2023 #1 Author

    Madrid stiže Pariz polako

    Odgovori

  • MAJALG

    18.2.2023 #2 Author

    Ovako treba da se pokaze volja naroda kada se sa necim ne slaze i da se suprostave vlastima.

    Odgovori

  • COKA

    18.2.2023 #3 Author

    Pariz, pa Madrid, to je sloga naroda, bravo za njih

    Odgovori

  • LEKI

    19.2.2023 #4 Author

    Bravo ,svaka cast na organizaciji i slozi

    Odgovori

  • Bella

    19.2.2023 #5 Author

    Ni kod nas nije bolje samo sto mi ne protestujemo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...