STRMOGLAV PAD VREDNOSTI EVROPSKIH AKCIJA Blokada Britanije i širenje virusa oslabili berze

BerzaEUNovacSvetVesti

21.12.2020 14:08 Autor: Vladimir Jokanović 0

STRMOGLAV PAD VREDNOSTI EVROPSKIH AKCIJA Blokada Britanije i širenje virusa oslabili berze STRMOGLAV PAD VREDNOSTI EVROPSKIH AKCIJA Blokada Britanije i širenje virusa oslabili berze
Vrednosti indeksa oštro su pale po otvaranju berze u ponedeljak, najpre u Evropi, a onda i u Americi nakon loših vesti od vikenda o... STRMOGLAV PAD VREDNOSTI EVROPSKIH AKCIJA Blokada Britanije i širenje virusa oslabili berze

Vrednosti indeksa oštro su pale po otvaranju berze u ponedeljak, najpre u Evropi, a onda i u Americi nakon loših vesti od vikenda o ubrzanom širenju mutiranog korona virusa u Velikoj Britaniji, zbog čega je praktično došlo do prekida saobraćaja Evrope sa Ostrvom i do uvođenja strogih mera zatvaranja.

Među investitorima zavladala je panika zbog opasnosti da bi se taj novi soj virusa mogao raširiti globalno, pa je britanski indeks FTSE100 za nekoliko minuta pao za 2,0 odsto odmah po otvaranju londonske berze, čime je indeks izgubio 33 milijarde funti vrednosti, prenosi Yahoo Finance. FTSE250, koji je fokusiran na domaće britansko tržište, izgubio je 3,5 odsto vrednosti.

Akcije avio-kompanija Easyjet i Ryanair pale su za 11, odnosno za 6,7 procenata, dok su akcije naftnih kompanija BP i Shell pale za oko sedam odsto. Funta je u ponedeljak tokom prepodneva oslabila za 1,2 odsto u odnosu na evro i oko dva odsto u odnosu na dolar. Zbog zatvaranja evrotunela i prekida brodskog i avio-saobraćaja sa Evropom, britanska vlada zakazala je hitnu sednicu, kako bi sprečila nestašicu hrane tokom praznika. Zabranu letova iz Velike Britanije u međuvremenu  je progalasila i Kanada.

Foto: Pixabay.com

Panika sa ostrva proširila se okolo, pa su glavni evropski indeksi takođe oštro pali. Panevropski Stoxx600 izgubio je 2,58 odsto vrednosti, a nemački DAX je pao za 3,9 procenata. Francuski CAC40 oslabio je za 3,7 odsto. Akcije nemačke avio-kompanije Lufthansa pale su za 3,99 odsto. Vrednosti evropskih indeksa pale su na nivoe iz prve polovine novembra, nakon najvećeg gubitka u poslednjih nekoliko meseci.  

Vrednosti na američkoj berzi takođe su pale, uprkos tome što je u Senatu postignut dogovor o novom stimulativnom finansijskom paketu vrednom oko 900 milijardi dolara, prenosi Market Watch. Vrednost fjučersa S&P500 pala je za 2,5 odto, industrijski Dow Jones indeks oslabio je za 2,3 odsto, dok je tehnološki Nasdaq izgubio 1,5 odsto vrednosti.

Analitičari ocenjuju da su investitori reagovali na kratkotrajno pogoršanje situacije gubeći iz vida pozitivan uticaj vakcinacije protiv korona virusa, koja bi trebalo pozitivno da utiče na ekonomiju u prvom kvartalu naredne godine. Akcije na berzama u Kini su porasle, dok su ostale azijske berze zabeležile pad.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...