SUBVENCIJE NEPRIHVATLJIVE ZA VEĆINU TURISTIČKIH AGENCIJA Osiguravajuće kuće odbijaju izdavanje polisa

BiznisNovacOsiguranjeSrbijaTurizamVesti

6.11.2020 10:30 Autor: Marija Jovanović 2

SUBVENCIJE NEPRIHVATLJIVE ZA VEĆINU TURISTIČKIH AGENCIJA Osiguravajuće kuće odbijaju izdavanje polisa SUBVENCIJE NEPRIHVATLJIVE ZA VEĆINU TURISTIČKIH AGENCIJA Osiguravajuće kuće odbijaju izdavanje polisa
Predlog Ministarstva trgovine, turizma i telokomunikacija da tzv. sektorska pomoć bude u vidu subvencija za polise osiguranja od insolventnosti neprihvatljiv je jer neće sprečiti... SUBVENCIJE NEPRIHVATLJIVE ZA VEĆINU TURISTIČKIH AGENCIJA Osiguravajuće kuće odbijaju izdavanje polisa

Predlog Ministarstva trgovine, turizma i telokomunikacija da tzv. sektorska pomoć bude u vidu subvencija za polise osiguranja od insolventnosti neprihvatljiv je jer neće sprečiti otpuštanja zaposlenih i gašenje većine agencija, ocenjuje Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS).

Da podsetimo, Vlada Srbije u četvrtak je odobrila 150 miliona dinara za subvencije premija polisa osiguranja turističkim agencijama. Više o tome pročitajte OVDE.

UTAS i ANTAS demantovali su tvrdnje da je na sastanku postignut dogovor između udruženja i resornog ministarstva.

Foto: Tanjug

„Ističemo da nije postignut nikakav dogovor udruženja turističkih agencija i resornog ministarstva na sastanku 3. novembra, već su se samo iznosili predlozi iako je ministarka dan nakon sastanka u medijima navela kako ‘smo se složili oko novog paketa pomoći’”, navodi se u zajednikom saopštenju ova dva udruženja.

Udruženja su otvorena za dogovore i ponovo apeluju na resorno i Ministarstvo finansija da razmotri sugestije predstavnika turističkih agencija kako bi državna pomoć bila održiva i pomogla da se zaista sačuvaju radna mesta u turizmu, a većina agencija opstala i omogućila svojim strankama realizaciju zamenskih putovanja.

Pomoć osiguravajućim kućama, a ne agencijama

Članice ova dva udruženja smatraju da se ovom merom pomaže osiguravajućim kućama, a ne turističkim agencijama, jer je, kako navode, trenutno nejasno kada će se ponovo uspostaviti uslovi za nastavak putovanja u barem približnom obimu kao pre pandemije Covid-19.

Foto:Pixabay.com

Sva pomoć treba da ide sektoru koji je ugrožen, jer će se, osim što će turistički radnici moći da prehrane svoje porodice, dobar deo te pomoći ponovo vratiti u budžet preko poreza i doprinosa od njihovih zarada, ističu ova dva udruženja.

„Čak i da smatramo da je ova mera opravdana, većina agencija ne može da je primeni jer osiguravajuće kuće odbijaju da izdaju polise ili ih uslovljavaju obezbeđenjem u vidu depozita ili hipoteke prvog reda. Najmanja agencija je u zakonskoj obavezi (mora) da ima polisu sa pokrićem od 200.000 evra, što zahteva obezbeđenje u vrednosti od 300.000 evra. Ovo je jednostavno nemoguće, pa je nemoguće i da se vratimo u zakonske tokove poslovanja“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Foto: Pixabay.com

UTAS i ANTAS još jednom pozivaju nadležne da sagledaju sve aspekte svog predloga i uvaže mišljenja predstavnika agencija koje dolazi iz realnog sektora i realnih problema.

Stav UTAS, ANTAS je da polise više ne mogu da budu rešavane kroz paušalne iznose već kroz druge modele koji bi zaštitili putnike u najvećoj meri, a agencijama omogućile nastavak poslovanja i jednaku šansu svim učesnicima na tržištu.

  • GINKO

    29.6.2022 #1 Author

    Naravno da bi trebalo i ugroženima u Srbiji pomoci

    Odgovori

  • Lolek

    9.10.2022 #2 Author

    Neprihvatljivi i nama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...