SUMORNA PROGNOZA BANKE MORGAN STANLEY Ekonomija u Evrozoni za 11 odsto manja

BankeEUSvetVesti

27.4.2020 16:11 Autor: Vladimir Jokanović 0

SUMORNA PROGNOZA BANKE MORGAN STANLEY  Ekonomija u Evrozoni za 11 odsto manja SUMORNA PROGNOZA BANKE MORGAN STANLEY  Ekonomija u Evrozoni za 11 odsto manja
Ekonomija Evrozone verovatno će se smanjiti za 11 odsto u tekućoj godini, što je izraženo u novcu oko 2.000 milijardi evra, saopštila je u... SUMORNA PROGNOZA BANKE MORGAN STANLEY  Ekonomija u Evrozoni za 11 odsto manja

Ekonomija Evrozone verovatno će se smanjiti za 11 odsto u tekućoj godini, što je izraženo u novcu oko 2.000 milijardi evra, saopštila je u ponedeljak američka investiciona banka Morgan Stanley.

Njihovo novo predviđanje više nego dvostruko je gore od prethodnog, koje je govorilo o pet odsto pada ekonomije, prenosi britanski dnevnik Express. Oni su istakli da je faza oporavka odložena duže nego što se očekivalo, jer su vlade evropskih zemalja dugo zadržale blokade.

Stručnjaci banke MS sa Wall Streeta veruju da će ulaganja i potrošnja potrajati neko vreme pre nego što se prevaziđe „dublji početni pad“. “I dalje verujemo da će oporavak zavisiti od značajnog podsticaja vlada, a u tom cilju vidimo dobru priliku da se lideri EU dogovore o fondu za oporavak“, navedeno je u izveštaju MS.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) rekla je prošle nedelje da bi se Evrozona mogla suočiti sa padom od 15 odsto, ukoliko vlade brzo ne osmisle zajedničku strategiju ekonomskog oporavka. Lideri EU nisu uspeli da se dogovore na onlajn samitu prošle nedelje o post-pandemijskom ekonomskom planu oporavka.

Bio je to četvrti virtualni samit do sada na kojem nije bilo dogovora o raspodeli sredstava najugroženijim ekonomijama uz prihvatanje zajedničke obaveze vraćanja duga. Kako se moglo saznati iz medija, odluka o „korona fondu“ neće biti doneta pre leta i eventualnog liderskog sastanka uživo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...