SUMORNE PROGNOZE ZA HRVATSKI TURIZAM Pad od 60 do 70 odsto

RegionTurizamVesti

28.4.2020 19:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SUMORNE PROGNOZE ZA HRVATSKI TURIZAM Pad od 60 do 70 odsto SUMORNE PROGNOZE ZA HRVATSKI TURIZAM Pad od 60 do 70 odsto
Prema trenutnim procenama eksperata, u odnosu na prošlu godinu, turistički promet u Hrvatskoj biće manji za 60-70 odsto, a prihodi će zabeležiti pad od... SUMORNE PROGNOZE ZA HRVATSKI TURIZAM Pad od 60 do 70 odsto

Prema trenutnim procenama eksperata, u odnosu na prošlu godinu, turistički promet u Hrvatskoj biće manji za 60-70 odsto, a prihodi će zabeležiti pad od 70 do 80 odsto, dok će pad zaposlenosti od 30 do 50 odsto biti registrovan u sektorima povezanima s turizmom, navodi se u istraživanju InteCapitala i HD Consultinga.

Prema ovom istraživanju, poslovanje kolektivnih tipova smeštaja, prvenstveno hotela, biće ugroženo do pronalaska vakcije, a razlog je visoka koncentracija gostiju u tim objektima, prenosi novac.hr.

Kako se ističe, i ugledna konsultantska kompanija Tourism Economics predvidela je da bi period restrikcija u trajanju od šest meseci (februar – jul) rezultirao padom putovanja na evropskom nivou od 28 odsto (nezavisno od drugih ekonomskih efekata), dok bi period restrikcija u trajanju od osam meseci (februar – septembar ) rezultirao padom od 48 odsto. Najgori scenario oporavka predviđa ukidanje restrikcija krajem ove godine što bi moglo rezultirati padom putovanja u Evropi u visini od 81 odsto.

Ipak, ove analize pokazuju da Hrvatska ipak ima jednu prednost – to što je dominantno auto destinacija. Očekivanja analitičara govore da će turisti do pronalaska vakcine za korona virus biti motivisani da sve elemente putovanja drže po kontrolom, pa se očekuje da će se auto-destinacije brže oporavljati od korona krize.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...