ŠVAJCARSKI MODEL ZA RAST PENZIJA NAJBOLJI O povećanju plata u javnom sektoru u oktobru, najavio Mali

SrbijaU fokusuVesti

29.8.2020 10:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

ŠVAJCARSKI MODEL ZA RAST PENZIJA NAJBOLJI O povećanju plata u javnom sektoru u oktobru, najavio Mali ŠVAJCARSKI MODEL ZA RAST PENZIJA NAJBOLJI O povećanju plata u javnom sektoru u oktobru, najavio Mali
Dorada švajcarskog modela rasta penzija, koji podrazumeva da se rast penzija uskladi sa rastom plata i inflacije, biće jedna od tema na sastanku sa... ŠVAJCARSKI MODEL ZA RAST PENZIJA NAJBOLJI O povećanju plata u javnom sektoru u oktobru, najavio Mali

Dorada švajcarskog modela rasta penzija, koji podrazumeva da se rast penzija uskladi sa rastom plata i inflacije, biće jedna od tema na sastanku sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u oktobru, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Švajcarski model rasta penzija je najbolji mogući, ocena je ministra, jer štiti interese penzionera.

„Mi ćemo u narednih nekoliko dana imati informaciju oko planiranog povećanja penzija za narednu godinu, s obzirom da upravo završavamo analizu rasta plata i inflacije do septembra“, rekao je Mali za Tanjug.

Švajcarska formula za rast penzija znači da se za 1,7 miliona penzionera u Srbiji penzije povećavaju po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Foto: Tanjug

Mali je naglasio da će do kraja sledeće nedelje Vlada Srbije izaći sa predlogom o povećanju minimalne zarade za 2021. godinu.

Sigurno je da ćemo ići sa povećanjem minimalne zarade i sa povećanjem penzija za 2021. godinu„, naglasio je Mali, a kada je u pitanju povećanja plata u javnom sektoru do kraja godine, to će se znati u oktobru, kada stignu podaci o prilivu PDV u budžet.

„Bolji su nam prilivi u budžet u junu i julu nego što smo predvideli, a isto važi i za prvu polovinu avgusta“, istakao je ministar i dodao da će u oktobru biti spreman i Predlog budžeta za 2021. godinu i da će se tada znati koliko će biti povećanje plata.

Državi je prioritet podizanje životnog standarda građana Srbije, što dokazuju i jake mere podrške privredi tokom krize, međutim ne sme se dopustiti da dođe do narušavnja ravnoteže u budžetu, kao i makroekonomske ravnoteže, zaključio je Mali.

  • milan

    3.9.2020 #1 Author

    Bravo, bravo, bravo i samo tako nastavite na čelu sa vašim i našim VELIKIM predsednikom i ja kao deo ogromne većine građana vidimo da će SRBIJA vrlo brzo biti među najrazvijenijim zemljama. (secite kriminal i budite oštriji prema „stručnjacima“ – lenjčugama i tajkunima i oduzmite im svu nezakonito stečeno imovinu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...