SVE MANJE NADE ZA DOGOVOR O BREXITU Ribolovna prava ostaju nepremostiva prepreka

EUSvetVesti

4.12.2020 15:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

SVE MANJE NADE ZA DOGOVOR O BREXITU Ribolovna prava ostaju nepremostiva prepreka SVE MANJE NADE ZA DOGOVOR O BREXITU Ribolovna prava ostaju nepremostiva prepreka
Pregovori o trgovinskim odnosima Evropske unije i Velike Britanije posle Brexita dostigli su „veoma tešku tačku“, saopšteno je iz kancelarije britanskog premijera. Pre toga... SVE MANJE NADE ZA DOGOVOR O BREXITU Ribolovna prava ostaju nepremostiva prepreka

Pregovori o trgovinskim odnosima Evropske unije i Velike Britanije posle Brexita dostigli su „veoma tešku tačku“, saopšteno je iz kancelarije britanskog premijera. Pre toga je francuski ministar za evropske poslove Klemen Buen (Clément Beaune) najavio mogućnost veta Pariza na eventualni dogovor o Brexitu u poslednji čas.

Suprotstavićemo se dogovoru koji nije dobar i koji po našoj proceni ne odgovara našim interesima, a mislim da je to slučaj i sa našim partnerima. Da, svaka zemlja ima (pravo na) veto. Francuska kao i svi njeni partneri ima pravo veta. To dugujemo Francuzima, dugujemo našim ribarima, i drugim ekonomskim sektorima, rekao je francuski ministar, prenosi Guardian.

Sporno pitanje prava na ribolov nije izgedalo kao ključna tačka sporenja, budući da sa svega 0,1 odsto učestvuje u BDP Velike Britanije. London međutim ne popušta od svog zahteva da se od početka iduće godine ograniči pristup britanskim teritorijalnim vodama ribarima iz EU, kao i da se svakih godinu dana iznova razmatra pitanje njihovog pristupa, prenosi France 24.

S druge strane Lamanša, zbog ograničenog pristupa britanskim vodama zabrinuti su ribari iz gradića Bulonj-sur-Mer na severu Francuske. U najvećoj francuskoj ribarskoj luci navode da 70-80 odsto prihoda zarađuju od ulova u britanskim vodama. Oni takođe tvrde da se ribe mreste uz francusku obalu, a onda idu u britanske vode, zbog čega je logično da ih tamo love.

Pregovarački timovi EU i Velike Britanije pregovaraju u Londonu, a šef evropske delegacije Mišel Barnije (Michel Barnier) rekao je da je „petak važan dan“. Neimenovani izvor iz britanske vlade rekao je za BBC da izgledi za dogovor „blede“ jer je EU postavila vremenski ultimatum od 11 sati za dogovor, što je izvor iz Brisela demantovao. Poslednjih dana više nezavisnih izvora ocenilo je da od dogovora o Brexitu neće biti ništa ove godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...