Dobre vesti, ali primetan je deficit na američkom tržištu rada

Sve manji broj nezaposlenih se prijavljuje za pomoć u SAD

SvetU fokusuVesti

15.10.2021 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sve manji broj nezaposlenih se prijavljuje za pomoć u SAD Sve manji broj nezaposlenih se prijavljuje za pomoć u SAD
Protekle nedelje se za pomoć nezaposlenima u SAD prijavilo 293.000 građana, što je pad od 36.000 u odnosu na prošlu sedmicu i silazak ispod... Sve manji broj nezaposlenih se prijavljuje za pomoć u SAD

Protekle nedelje se za pomoć nezaposlenima u SAD prijavilo 293.000 građana, što je pad od 36.000 u odnosu na prošlu sedmicu i silazak ispod granice od 300.000 po prvi put posle ukupno 19 meseci, odnosno sredine marta 2020. godine, saopštio je Sekretarijat za rad SAD.

To, kako ocenjuje agencija Reuters, ukazuje da je manjak radnika, a ne manja potražnja za radnom snagom razlog sporijeg trenda zapošljavanja.

Ukupan broj građana koji primaju pomoć za nezaposlene smanjen je za 523.426 u nedelji okončanoj 25. septembra. Tome je doprineo i prestanak plaćanja državnih naknada za nezaposlene prethodnog meseca, preneo je Voice of America.

Imajući u vidu da se Delta varijanta korona virusa sve sporije širi i da su, sa druge strane, škole otvorene, rastu očekivanja da će se sve više građana zapošljavati.

Na povećanje radne snage moglo bi uticati i isticanje plaćanja takozvanih proširenih beneficija, međutim, procene su i da usled povećanog samozapošljavanja, ušteda, prevremenog penzionisanja i sa, druge strane, usled jačanja berze i porasta cena nekretnina, u SAD još neće biti dovoljno radne snage.

Istovremeno, nedostatak radne snage otežava lanac snabdevanja, jer je sve manje radnika koji proizvode sirovine i robu i isporučuju ih na tržišta, što podstiče inflaciju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...