inovacioni biznis centar zlatibor za podsticaje izdvaja četiri miliona dinara

Sve važnija podrška startapima iz manjih mesta

BiznisBolji posaoHi-techSrbijaU fokusuVesti

15.4.2022 11:00 Autor: Stefan Petrović 2

Sve važnija podrška startapima iz manjih mesta Sve važnija podrška startapima iz manjih mesta
Inovacioni biznis centar Zlatibor i ove godine nudi podršku preduzetnicima početnicima da se prijave za finansijsku podršku koja će im omogućiti realizovanje biznis ideje... Sve važnija podrška startapima iz manjih mesta

Inovacioni biznis centar Zlatibor i ove godine nudi podršku preduzetnicima početnicima da se prijave za finansijsku podršku koja će im omogućiti realizovanje biznis ideje i uspešan početak preduzetničke karijere. Oni to mogu uraditi prijavom na konkurs koji je raspisao Centar, a koju je moguće poslati do 24. aprila.

Izabranima na konkursu biće omogućena nabavka neophodne opreme i drugih sredstava za rad, a moći će da koriste kancelarijski prostor i opremu u prostorijama Inovacionog biznis centra Zlatibor.

Koliko su ove inicijative značajne za mlade ljude koji sve više razmišljaju o preduzetničkim vodama i planiraju da se upuste u startap ekosistem? Da li je ova podrška dovoljna ili predstavlja tek vetar u leđa?

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže Radivoje Mišović iz pres službe Inovacionog centra Zlatibor, ova prilika je veoma značajna kako za tamošnji kraj, tako i za sve obrazovane mlade ljude, jer im pruža priliku da ostanu u sopstvenom mestu umesto da odlaze u veće gradove.

Prema rečima našeg sagovornika, Centar je osnovan pre godinu i po dana sa ciljem da osnaži mlade talente i pruži im podršku u razvijanju profesionalne karijere. Ovaj konkretan program finansira se iz dva izvora. Prvi je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj, dok drugi, veći deo sredstava, dolazi iz budžeta opštine Čajetina.

Kada je reč o uslovima koje treba da zadovolje kandidati, potrebno je da budu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i da imaju poslovnu ideju koju žele da razviju.

„Mi smo pripremili aplikacionu formu u kojoj treba da dostave svoj biznis plan, a kasnije ćemo bodovati svaku prijavu na osnovu određenih kriterijuma“, kaže Mišović.

Programer
Foto: Freepik.com

Ti kriterijumi, prema njegovim rečima, podrazumevaju da kandidati treba da imaju prebivalište na teritoriji opštine Čajetina, kao i da imaju poslovnu ideju za obavljanje uslužnih delatnosti u oblastima kao što su informacione tehnologije (IT), sektor kreativne industrije, digitalni marketing, turizam i slično. Takođe, uslov je i da kandidati do sada nisu koristili neka podsticajna sredstva iz budžeta Republike Srbije, da imaju biznis plan, kao i da obezbede najmanje 20 odsto sopstvenog kapitala u odnosu na ukupnu vrednost investicije.

Iako je pomenuti program za pojedince, u okviru Inovacionog biznis centra Zlatibor realizuju se i programi namenjeni grupama, te je prošle godine realizovan i jedan hakaton u kojem se takmičilo više timova. „Mi pomažemo svakoga ko ima biznis ideju da je realizuje kroz osnivanje firme“, kaže Mišović.

Dakle, kandidat u momentu prijave na konkurs ne mora da ima registrovanu firmu. Tek nakon što njegov biznis plan zadovolji kriterijume biće u obavezi da otvori firmu, potpiše ugovor sa organizatorom projekta, posle čega dobija sredstva.

Inače, ovogodišnji fond za ove namene iznosi četiri miliona dinara, a sudeći po broju prijavljenih interesovanje raste. Prošle godine je taj iznos podeljen između osam kandidata, dok je do ovog trenutka na konkurs pristiglo 17 prijava.

Kako kaže naš sagovornik, zbog velikog interesovanja, nije isključena mogućnost ni da se do kraja godine organizuje još jedan takav program.

Inovacioni biznis centar Zlatibor postoji godinu i po dana, a osim ovoga projekta, organizuje i brojne radionice i konferencije, takmičenja, kao i edukacije o digitalnim tehnologijama. On služi i kao coworking prostor koji je dostupan svim meštanima i posetiocima Zlatibora.

  • Strahinja

    17.4.2022 #1 Author

    Ovo je ozbiljno pitanje-startupovi iz unutrasnjosti, a ne samo za vece gradove i opstine

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.4.2022 #2 Author

    Dostupan je svima,uslovi su napisani…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...