Američka tehnološka kompanija protiv pravila EU

Amazon osporava evropski zakon o digitalnim uslugama

BiznisEUSvet

11.7.2023 15:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

Amazon osporava evropski zakon o digitalnim uslugama Amazon osporava evropski zakon o digitalnim uslugama
Amazon je postao prva američka kompanija koja je osporila predloženi zakon EU koji je osmišljen da primora BigTech kompanije da kontrolišu sadržaj na mreži,... Amazon osporava evropski zakon o digitalnim uslugama

Amazon je postao prva američka kompanija koja je osporila predloženi zakon EU koji je osmišljen da primora BigTech kompanije da kontrolišu sadržaj na mreži, tvrdeći da je zakon nepravedan.

Američki tehnološki gigant sa sedištem u Sijetlu podneo je u utorak molbu opštem sudu u Luksemburgu da poništi svoju oznaku za „veoma veliku online platformu“ prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA), koji nameće dodatne obaveze za borbu protiv govora mržnje i dezinformacija na mreži, prenosi Financial Times.

Amazonov potez sa interesovanjem prati 18 drugih kompanija, uključujući Twitter i TikTok, za koje je EU saopštila da spadaju u okvir pomenutog zakona. Najveća evropska online trgovina, nemački Zelando, postao je prošlog meseca prva kompanija koja je pokrenula pravnu proceduru za osporavanje zakona. Reagovanje neke od kompanija iz SAD očekivalo se svakog trenutka.

DSA je dizajniran da cilja posrednike kao što je Zelando, kako bi regulatori mogli bolje da nadgledaju bezbednost i autentičnost proizvoda kojima se trguje na mreži. Prema tumačenju Amazona, ova kompanija se ne uklapa u opis „veoma velika online platforma“ i ne bi trebalo da je pod uticajem zakona.

Amazon navodi da DSA treba da se bavi rizicima koje predstavljaju veoma velike kompanije čiji primarni prihodi dolaze od oglašavanja na internetu i koje distribuiraju govor i informacije. Kompanija Amazon je saopštila da najveći deo prihoda dolazi od maloprodaje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...