Resorni ministar na Katarskom ekonomskom forumu podsetio na prošlogodišnji rast od 44 odsto

Ambicije Srbije da izvoz IKT sektora ove godine bude četiri milijarde evra

ManifestacijeSvet

24.5.2023 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ambicije Srbije da izvoz IKT sektora ove godine bude četiri milijarde evra Ambicije Srbije da izvoz IKT sektora ove godine bude četiri milijarde evra
Diverzifikacija energetskih izvora i privreda zasnovana na znanju, inovacijama i tehnologijama glavne su teme ekonomskog foruma koji se održava u Kataru. Ministar informisanja i... Ambicije Srbije da izvoz IKT sektora ove godine bude četiri milijarde evra

Diverzifikacija energetskih izvora i privreda zasnovana na znanju, inovacijama i tehnologijama glavne su teme ekonomskog foruma koji se održava u Kataru. Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović iz Dohe je poručio da je Srbija dobar primer digitalizacije, i da su njene ambicije da izvoz u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija ove godine dostigne četiri milijarde evra.

Treće izdanje Katarskog ekonomskog foruma (QEF) traje od 23. do 25. maja, pod pokroviteljstvom emira Katara, šeika Tamima bin Hameda Al Tanija, i u organizaciji Bloomberga. Događaj ove godine okuplja više od 1.000 globalnih poslovnih lidera.

O bogatstvu Katara najbolje govori podatak da bi rezervama gasa mogao da zagreje ceo Antarktik. Prirodni gas čini čak 70 odsto prihoda ove zalivske države koja uz energetiku sve više ulaže u inovacije. U nacionalnoj strategiji do 2030. godine piše da budućnost pripada zemljama koje ekonomiju zasnivaju na znanju, piše RTS.

„Svet nikada nije imao tehnološku revoluciju poput ove koju imamo danas. Vlade moraju da znaju da upravljaju znanjem i resursima. Naša strateška odluka je da gledamo u budućnost i da učimo. Naša ekonomija odoleva krizama, i to što imamo kompetitivni ekonomski rast i nije slučajno“, izjavio je premijer Katara šeik Muhamed bin Abdulrahman.

Prema rečima ministra Jovnovića, u ekonomskom rastu i Srbija računa na znanje. Podsetio je na sve više stranih investicija u oblasti novih tehnologija, ali i domaća ulaganja u razvoj naučno-tehnoloških parkova.

„Podaci za prva tri meseca govore da je izvoz sektora informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) čak 786 miliona evra, i da je to rast u odnosu na isti period prošle godine čak 44 odsto. Prošle godine smo oborili rekord – izvoz za celu godinu bio je 2,7 milijardi evra. To nam daje nadu da ćemo ove godine daleko pregurati preko tri milijarde evra, a naše ambicije su da izvoz ove godine bude čak četiri milijarde evra“, ističe Jovanović.

Uz rast novih tehnologija umnožavaju se i brige – gde se skladište tragovi koje svakodnevno ostavljamo u digitalnom svetu. Kineska platforma TikTok na meti je kritika da ih zloupotrebljava. Direktor mreže uverava da se za više od milijardu korisnika, milijarde evra ulažu u zaštitu podataka.

„Zaštita podataka je projekat koji nema kraja. Pretnja uvek postoji – domaća ili strana. To važi za svaku kompaniju. Mi ulažemo novac da naši podaci budu najviše moguće zaštićeni, ali niko ne može da garantuje da je to potpuna zaštita od svih pretnji“, naglasio je izvršni direktor TikToka Šou Ču (Shou Chew).

Jedan od partnera kineske platforme u zaštiti podataka je Oracle, kompanija koja je ujedno i prvi komercijalni korisnik data centra u Kragujevcu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...