Milijarde dolara za posrnulog tehnološkog giganta

Američka vlada bi da direktno finansira Intel

InvesticijeSvet

27.9.2024 09:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

Američka vlada bi da direktno finansira Intel Američka vlada bi da direktno finansira Intel
Intel i američka vlada verovatno će finalizovati direktno finansiranje od 8,5 milijardi dolara za ovu kompaniju pre kraja godine. Iako su pregovori u poodmakloj... Američka vlada bi da direktno finansira Intel

Intel i američka vlada verovatno će finalizovati direktno finansiranje od 8,5 milijardi dolara za ovu kompaniju pre kraja godine. Iako su pregovori u poodmakloj fazi, nije zagarantovano da će dogovor biti postignut pre kraja 2024. godine, navode izvori.

Intel i američko Ministarstvo trgovine nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar, prenosi Reuters pozivajući se na Financial Times. Dodaje se da bi bilo kakva akvizicija celokupnog ili dela poslovanja kompanije Intel mogla poremetiti ove pregovore.

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) dodelio je Intelu u martu skoro 20 milijardi dolara u vidu grantova i kredita kako bi podstakao domaću proizvodnju poluprovodničkih čipova.


Preliminarni sporazum predviđa 8,5 milijardi dolara u grantovima i do 11 milijardi dolara u kreditima za Intel u Arizoni, gde će deo sredstava biti upotrebljen za izgradnju dve nove fabrike i modernizaciju postojeće. Ranije ovog meseca, Qualcomm je pristupio Intelu kako bi istražio potencijalnu akviziciju ove posrnule kompanije.

Intel, nekada dominantna sila u proizvodnji čipova, izgubio je prednost u odnosu na tajvansku kompaniju Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) i nije uspeo da proizvede traženi čip za generativni bum veštačke inteligencije, koji su kapitalizovale kompanije Nvidia i AMD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.