Podsticaji za osnaživanje domaće industrije čipova

Intel dobija još 3,5 milijardi dolara subvencija od vlade SAD

Hi-techSvetVesti

8.3.2024 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Intel dobija još 3,5 milijardi dolara subvencija od vlade SAD Intel dobija još 3,5 milijardi dolara subvencija od vlade SAD
Američka vlada je spremna da uloži 3,5 milijardi dolara u Intel kako bi proizvođač čipova mogao da proizvodi napredne poluprovodnike za vojne i obaveštajne... Intel dobija još 3,5 milijardi dolara subvencija od vlade SAD

Američka vlada je spremna da uloži 3,5 milijardi dolara u Intel kako bi proizvođač čipova mogao da proizvodi napredne poluprovodnike za vojne i obaveštajne programe, kažu insajderi izi Kongresa. Taj novac, ubačen u brzi račun o potrošnji koji je Predstavnički dom usvojio u sredu, utvrdio bi Intel kao dominantnog domaćeg igrača na unosnom tržištu odbrane.

Kako piše Bloomberg, ovo finansiranje bi trajalo tri godine i dolazi iz šireg fonda Zakona o čipovima i nauci od 39 milijardi dolara koji je dizajniran da ubedi proizvođače čipova da proizvode poluprovodnike u SAD. Više od 600 kompanija je izrazilo interesovanje za finansiranje na ovaj način.

Wall Street Journal je u novembru objavio da Intel pregovara za između tri i četiri milijarde dolara državnih subvencija iz programa.

Intel će dobiti ukupan podsticajni paket Zakona o čipovima od više od 10 milijardi dolara koji uključuje i grantove i zajmove, objavio je Bloomberg. Kompanija je odbila da komentariše investiciju od 3,5 milijardi dolara na čekanju.

„Odeljenje se raduje nastavku saradnje sa Kongresom na primeni Zakona o čipovima i nauci na način koji promoviše našu ekonomsku i nacionalnu bezbednost”, bilo je jedino šturo saopštenje iz kompanije.

Očekuje se da će Senat usvojiti paket subvencija do subote.

Tagovi
SAD VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...