AMERIKA UVELA NOVE SANKCIJE IRANU ZBOG NAFTE Teheran poručio da je era unilateralizma u svetu završena

SvetVesti

27.10.2020 08:50 Autor: Vladimir Jokanović 0

AMERIKA UVELA NOVE  SANKCIJE IRANU ZBOG NAFTE Teheran poručio da je era unilateralizma u svetu  završena AMERIKA UVELA NOVE  SANKCIJE IRANU ZBOG NAFTE Teheran poručio da je era unilateralizma u svetu  završena
SAD su uvele nove sankcije Iranu, koje su uglavnom usmerene na naftni sektor u zemlji, uključujući i iransko ministarstvo za naftu. Američko ministarstvo finansija... AMERIKA UVELA NOVE  SANKCIJE IRANU ZBOG NAFTE Teheran poručio da je era unilateralizma u svetu  završena

SAD su uvele nove sankcije Iranu, koje su uglavnom usmerene na naftni sektor u zemlji, uključujući i iransko ministarstvo za naftu.

Američko ministarstvo finansija navelo je u saopštenju da su sankcije uvedene ključnim akterima u iranskom naftnom sektoru, zbog pružanja podrške elitnoj stranoj paravojnoj špijunskoj organizaciji koja radi za Korpus čuvara islamske revolucije, a koja se nalazi na crnoj listi SAD, prenosi Tanjug, pozivajući na Reuters.

Među akterima i institucijama kojima je Vašington uveo sankcije nalaze se iranski ministar za naftu, Nacionalna iranska naftna kompanija i Nacionalna iranska tankerska kompanijia, kao i četiri osobe koje je američko ministarstvo finansija optužilo za učestvovanje u skorašnjoj prodaji iranskog benzina vladi Nikolasa Madura u Venecueli.

Tenzije između Vašingtona i Teherana pojačale su se nakon što je Tramp 2018. godine jednostrano povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Iranski ministar za naftu Bižan Zanganeh je rekao da naftna industrija u zemlji neće biti ugrožena najnovijim sankcijama SAD. Zanganeh je na Tviteru napisao da sankcije koje su SAD uvele njemu i njegovim kolegama predstavljaju „pasivnu reakciju na neuspeh Vašingtona da izvoz nafte Teherana svede na minimum“.

„Era unilateralizma u svetu je završena. Iranska naftna industrija neće biti ugrožena“, rekao je iranski ministar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...