AMERIKA ZVANIČNO U RECESIJI Pad BDP u drugom kvartalu 32,9 odsto, najviši ikada

SvetVesti

30.7.2020 16:55 Autor: Vladimir Jokanović

AMERIKA ZVANIČNO U RECESIJI Pad BDP u drugom kvartalu 32,9 odsto, najviši ikada AMERIKA ZVANIČNO U RECESIJI Pad BDP u drugom kvartalu 32,9 odsto, najviši ikada
Američka ekonomija opala je u drugom kvartalu ove godine za 32,9 odsto, što je najviše ikada, saopštio je u četvrtak vladin Biro ekonomskih analiza.... AMERIKA ZVANIČNO U RECESIJI Pad BDP u drugom kvartalu 32,9 odsto, najviši ikada

Američka ekonomija opala je u drugom kvartalu ove godine za 32,9 odsto, što je najviše ikada, saopštio je u četvrtak vladin Biro ekonomskih analiza. Budući da je BDP u prvom tromesečju 2020. opao za 5,0 odsto, SAD su zvanično u recesiji.

Poslovanje je stalo u proleće zbog pandemije čime je okončana najduža ekonomska ekspanzija u istoriji SAD, a zemlja je ušla u recesiju posle 11 godina, prenosi CNN, navodeći da nije reč o običnoj recesiji, već o kombinaciji zdravstvene i ekonomske krize bez presedana.

Više od 20 miliona američkih građana ostalo je u aprilu bez posla, a to je naveći pad zaposlenosti u poslednjih 80 godina od kada se vodi evidencija. Iako su se milioni u međuvremenu vratili na posao, očekuje se da će se iduće nedelje pokazati da je još 2,3 miliona građana ostalo bez posla u julu, pa bi stopa nezaposlenosti trebalo da bude 10,3 odsto, što je više nego u bilo kojem periodu svetske ekonomske krize.

Potrošnja u maloprodaji, koja se smatra pokretačem američke ekonomije (dve trećine BDP) opala je za 34,6 odsto na godišnjem nivou, što je takođe najoštriji zabeleženi pad. Prema godišnjoj stopi izražen je i pad BDP, što znači da smanjenje ekonomije za 32,9 odsto nije u odnosu na prvi kvartal, nego u odnosu na postojeće uslove, ako bi oni potrajali 12 meseci.

Pad BDP u drugom kvartalu ove godine u odnosu na prvi je 9,5 odsto, odnosno 1.800 milijardi dolara. Prema bilo kojoj metodi merenja, drugi kvartal 2020. bio je najgori od 1947. godine kada je u SAD počelo kvartalno praćenje ekonomske statistike. Tokom najgoreg perioda Velike depresije, 1932. godine, američka ekonomija smanjila se za 12,9 odsto.   

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.