Milei pokušava da privuče investicije u zemlju

Argentinski predsednik putuje u Silicijumsku dolinu

SvetU fokusu

28.5.2024 14:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

Argentinski predsednik putuje u Silicijumsku dolinu Argentinski predsednik putuje u Silicijumsku dolinu
Predsednik Argentine Havijer Milei putuje ove nedelje u San Francisko gde će se sastati sa direktorom kompanija SpaceX i X Ilonom Maskom (Elon Musk),... Argentinski predsednik putuje u Silicijumsku dolinu

Predsednik Argentine Havijer Milei putuje ove nedelje u San Francisko gde će se sastati sa direktorom kompanija SpaceX i X Ilonom Maskom (Elon Musk), kao i sa direktorom kompanije Meta Markom Zakerbergom (Mark Zuckerberg). Ovo će biti Mileijevo četvrto putovanje u SAD od preuzimanja funkcije u decembru i njegov drugi susret sa Maskom za poslednjih mesec dana.

Predsednička delegacija će u utorak uveče krenuti za Kaliforniju. Mileijev cilj je da privuče investicije iz Silicijumske doline i unapredi razvoj veštačke inteligencije u Argentini. Argentinski predsednik takođe planira da se sastane sa šefovima kompanija Open AI, Apple i Google Alphabet, prenosi BuenosAiresHerald.

Milei je najavio putovanje tako što je podržao objavu sa popularnog libertarijanskog naloga koji je potvrdio odvojene sastanke sa Zakerbergom i Maskom. Milei trenutno nema planiran sastanak sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom (Joe Biden) niti sa zvaničnicima njegove administracije.

Milei je nedavno posetio Španiju, gde je učestvovao na javnom skupu opozicione političke partije Voks u Madridu, odakle je uputio teške optužbe na račun španskog premijera Pedra Sančeza i njegove supruge Begonje Gomez. Ministar spoljnih poslova Španije Hose Manuel Albarez zatražio je javno izvinjenje od Mileija, a ministarstvo je do daljeg povuklo svog ambasadora u Buenos Airesu zbog skandala.

U aprilu se Milei sastao sa Maskom u Teslinoj fabrici u Ostinu u Teksasu, gde su se dogovorili da organizuju „veliki događaj“ u Argentini kako bi „promovisali ideje slobode“. Datum događaja još nije određen, a Milei je zahvalio Masku na „svemu što radi u svetu“. Mask je pozvao na investicije u Argentini na društvenoj mreži X nakon globalne konferencije investitora u Los Anđelesu početkom maja.

Mask je pohvalio Mileija nakon što je libertarijanski političar pobedio tadašnjeg ministra ekonomije Serhija Masu u novembarskom drugom krugu izbora, tvrdeći da „prosperitet očekuje Argentinu“. Inflacija u zemlji trenutno je oko 300 odsto. Prema Mileiju, Mask je takođe izrazio interesovanje za iskopavanje litijumskih rezervi u zemlji. Argentina je jedna od zemalja čije su rezerve litijuma među najvećim u svetu, a Mask za sada nije najavio eventualne investicije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.