Pozivanje na dekret iz 2010. godine

Argentinski predsednik povećao sebi platu dok zagovara štednju

Svet

12.3.2024 10:21 Autor: Vladimir Jokanović 1

Argentinski predsednik povećao sebi platu dok zagovara štednju Argentinski predsednik povećao sebi platu dok zagovara štednju
Argentinski predsednik Havijer Milei (Javier Millei) našao se u centru skandala, jer je sebi i članovima kabineta povećao plate za 48 odsto uporedo sa... Argentinski predsednik povećao sebi platu dok zagovara štednju

Argentinski predsednik Havijer Milei (Javier Millei) našao se u centru skandala, jer je sebi i članovima kabineta povećao plate za 48 odsto uporedo sa vladinim merama štednje.

Milei je najpre pokušao da se opravda pozivajući se na predsednički dekret iz 2010. godine, ali je kasnije anulirao odluku o povećanju plata.

Pre nego što je opozvao povećanje plata, Milei je naložio smenu ministra rada Omara Jasina „zbog greške koja nije trebalo da se desi“. Argentinski predsednik rekao je da su povećanja automatski pokrenuta prema pravilima koje su postavile prethodne peronističke vlade, da se plate javnih službenika usklađuju sa inflacijom, koja je trenutno nešto viša od 250 odsto godišnje, prenosi Financial Times.

Pažnju javnosti na povećanje plate predsednika skrenuli su peronisti objavama na platformi X, nakon što je Milei doveo u pitanje već odobreno povećanje poslaničke plate za 30 odsto.

Poslanici su optužili predsednika da je licemerno što poziva na štednju, a objavom se oglasila i bivša argentinska predsednica Kristina Kiršner (Cristina Kirchner) na čiji se dekret iz 2010. pozvao Milei.

Ona je navela da je očekivala bolji izgovor za povećanje plate od ukaza od pre 14 godina, a zatim je istakla da povećanje plate nije primenjeno automatski, već je rezultat dekreta koji je potpisan u februaru. „Priznajte da ste ga potpisali, unovčili i bili uhvaćeni“, napisala je bivša predsednica na X-u, prenosi Buenos Aires Herald.

Predsednik sa manjinom u Kongresu više puta je obećao da će se oslanjati na svoju popularnost u javnosti kako bi izvršio pritisak na zakonodavce da podrže drastična smanjenja potrošnje. Analitičari ocenjuju da bi ovaj skandal mogao da bude veoma štetan za predsednika, jer se njegovoj vladi ne daje pravo na grešku.

  • SENSEI

    13.3.2024 #1 Author

    Trebalo bi svi narodni poslanici da imaju prosečnu platu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...