Političar s kontroverznim nastupima obećava finansijski preokret

Desničar Milei novi predsednik Argentine

Svet

20.11.2023 09:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Desničar Milei novi predsednik Argentine Desničar Milei novi predsednik Argentine
Havijer Milei (Javier Milei), ekstremno desničarski libertarijanac koji se zakleo da će “istrebiti“ inflaciju i “motornom testerom” urediti državni aparat, izabran je za predsednika... Desničar Milei novi predsednik Argentine

Havijer Milei (Javier Milei), ekstremno desničarski libertarijanac koji se zakleo da će “istrebiti“ inflaciju i “motornom testerom” urediti državni aparat, izabran je za predsednika Argentine, katapultirajući drugu najveću ekonomiju Južne Amerike u nepredvidivu i potencijalno turbulentnu budućnost.

Sa više od 99 odsto prebrojanih glasova, političar sa problematičnim javnim nastupima, koga često upoređuju sa Donaldom Trampom (Donald Trump), obezbedio je 55,69 odsto glasova u poređenju sa 44,3 odsto za neposrednog rivala, dosadašnjeg ministra finansija koji dolazi iz redova levog centra, Serhija Masu (Sergio Massa), piše The Guardian.

„Danas počinje obnova Argentine. Danas je istorijska noć za Argentinu“, rekao je Milei oduševljenim pristalicama u svom predizbornom štabu u Buenos Ajresu, nazvavši svoju pobedu „čudom“.

Milei je obećao drastične promene kako bi se uhvatio u koštac sa argentinskom „tragičnom realnošću“ koja se odnosi na rastuću inflaciju i široko rasprostranjeno siromaštvo. On je takođe poslao poruku međunarodnoj zajednici: „Argentina će se vratiti na mesto u svetu koje nikada nije trebalo da izgubi.”

Ranije je Masa – koji je dobio 11,5 miliona glasova prema Mileinim 14,4 miliona – priznao poraz.

„Argentinci su izabrali drugi put“, rekao je Masa, koji je rekao da je pozvao Mileija da mu čestita na pobedi i najavio da će se povući iz politike.

  • Sindi

    20.11.2023 #1 Author

    Sjajno! 🤣

    Odgovori

  • SHALIMAR

    20.11.2023 #2 Author

    Videcemo na delu novog predsednika,da li ce obecano ispuniti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...