Ministar ekonomije dobio najviše glasova

Masa i Milei u drugom krugu izbora za predsednika Argentine

SvetVesti

23.10.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Masa i Milei u drugom krugu izbora za predsednika Argentine Masa i Milei u drugom krugu izbora za predsednika Argentine
Iznenađujuće prvo mesto za argentinske vladajuće peroniste na opštim izborima koji su održani u nedelju moglo bi da umiri zabrinutost tržišta, jer nije pobedio... Masa i Milei u drugom krugu izbora za predsednika Argentine

Iznenađujuće prvo mesto za argentinske vladajuće peroniste na opštim izborima koji su održani u nedelju moglo bi da umiri zabrinutost tržišta, jer nije pobedio libertarijanski radikal Havijer Milei (Javier Milei) koji je obećao da će dedolarizovati ekonomiju i zatvoriti centralnu banku.

Peronistički ministar ekonomije Serhio Masa (Sergio Massa) osvojio je oko 36,5 odsto glasova ispred Mileija sa oko 30 odsto glasova, prema rezultatima oko 90 odsto prebrojanih glasova. Razlika je nadmašila predizborna očekivanja na bazi anketa, a drugi krug izbora za predsednika biće održan 19. novembra, prenosi Reuters.

Analitičari navode da bi rezultat prvog kruga trebalo da ublaži strahove od iznenadne devalvacije nacionalne valute pezosa i da smanji verovatnoću da zemlja odbaci pezos u skorije vreme, kao i da će pobednik imati slab mandat.

Valuta pezos bila je nestabilna uoči izbora po crnom kursu od oko 1.000 pezosa za dolar, dok je zvaničan kurs bio 350 pezosa za dolar. Vrednost obveznica je slabila, dok je berza, koja se smatra relativno sigurnim utočištem za lokalne investitore, bila nestabilna.

Argentina se suočava sa najgorom ekonomskom krizom u poslednje dve decenije, sa trocifrenom inflacijom koja dovodi do krize troškova života, rastućih dugova i recesije koja preti posle sušne godine.

Tagovi
IZBORI VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.